Cum a fost DECIMATĂ viața de pe Terra, la ultima încălzire globală
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
O extincție în masă izbucnită după o schimbare climatică bruscă, acum mai bine de 200 milioane ani, a remodelat viața de pe Pământ și a făcut loc erei dinozaurilor, transmit cercetătorii.

Conform The Guardian, o echipă internațională a studiat dovezi geologice și istoricul fosilelor, descoperind că eruperi vulcanice enorme în ceea ce este astăzi Canada au coincis cu dispariția globală de plante și animale. Însă, în timp ce criza de acum 233 milioane ani a distrus multe ființe, evenimentul a permis dinozaurilor să apară, iar primele crocodili, mamifere și broaște țestoase să evolueze.

„A fost cu siguranță o extincție în masă pe care o numim astăzi «Episodul Carnian Pluvial», care a fost puțin ascunsă și misterioasă”, a transmis paleontologul Mike Benton. „Acest lucru a oferit o oportunitate pentru dinozauri, dar și pentru mamifere, broaște și alte animale”. Cercetătorul Jacopo Dal Corso transmite că dovezile geochimice din acel moment arată erupții vulcanice masive care au adus mari cantități de gaze cu efect de sferă în atmosferă. Astfel, încălzirea globală a prins amploare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel