Cum a devenit Pământul locuibil. IPOTEZĂ surprinzătoare
Orbita Terrei pare să fie ideală, planeta noastră aflându-se permanent în zona propice pentru apariţia şi evoluţia vieţii.
O echipă de cercetători austrieci a aflat însă că realitatea ar fi fost alta dacă planetele Saturn sau Jupiter ar fi fost altfel decât sunt în prezent, potrivit New Science.
Cercetătorul Elke Pilat-Lohinger, de la Universitatea din Viena, a folosit un model computerizat pentru a simula orbita planetelor, în diferite condiţii.
Jupiter şi Saturn, planetele cu o masă foarte mare din sistemul nostru solar, pot influenţa orbita planetelor vecine. Astfel, dacă Saturn s-ar fi aflat cu 10% mai aproape decât este acum, atunci orbita Terrei ar fi fost serios modificată.
Pământul ar fi avut o orbită foarte alungită, asemeni unei comete şi ar fi ieşit în fiecare an din zona locuibilă a Soarelui nostru, care permite existenţa apei în stare lichidă. Astfel, viaţa pe Terra ar fi evoluat foarte diferit de ce ştim acum. În plus, dacă Saturn ar fi avut o înclinare de 20 de grade, Pământul s-ar fi aflat mai aproape de Soare decât este acum Venus.
Citește și: Descoperire Marte. Însemne asemănătoare cu hieroglifele egiptene
În schimb, planeta Marte ar ieşi complet din zona de atracţie gravitaţională a Soarelui, părăsind sistemul nostru solar, în timp ce pentru ca Terra să aibă o soartă similară, înclinarea planetei Saturn ar trebui să fie de 30 de grade.
Rory Barnes, de la Universitatea Washington din Seattle, spune că studiul lui Elke este corect realizat, dar că este greu de estimat ce ar însemna pentru formele de viaţă alungirea orbitei unei planete. Acesta este de părere că viaţa poate să apară şi în condiţii extreme, dar ar fi foarte diferită de ce vedem acum pe Pământ.
Elke Pilat-Lohinger crede însă că datorăm existenţa noastră acestor două planete, gigante gazoase, care au făcut posibile apariţia condiţiilor ideale pentru dezvoltarea vieţii pe Terra.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News