Data publicării:

Cum a devenit celebră Gioconda. Bulai: Așa se întâmplă cu operele de artă, la fel cum a fost cu testamentul lui Brâncuși / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Cultura
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Pictura Gioconda este principala atracție a Muzeului Luvru din Paris, însă povestea din spatele celebrității sale este una destul de amuzantă și a fost relatată de jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai. 

Cazul testamentului lui Constantin Brâncuși, în care sculptorul și-a donat atelierul din Paris Statului Român, a fost povestit de sociologul Alfred Bulai la emisiunea „Nod în Papură“. Jurnalistul Val Vâlcu a venit și cu alte exemple de opere de artă care au ajuns să fie celebre după mai mult timp sau după un eveniment care a atras atenția publică:

„Când a murit Brâncuși, el a lăsat în testament că atelierul lui îl donează orașului Târgu Jiu. Francezii, corecți, au trimis adresă la Statul Român: Îl vreți, că uite, așa a vrut sculptorul! Ăștia, în primul rând au făcut șezătoare, că s-au gândit că e ceva dubios ce vor francezii cu ei: De ce? / Care-i problema? Ai noștri au zis: Da, dar plătiți voi! Ăia au zis: Băi, noi nu avem buget pentru asta, așa că la revedere! Asta e culmea, vreți o statuetă de Brâncuși? Da, dar trimiți prin poștă și plătești tu!“, a spus, amuzat, Alfred Bulai.

„Singurul portret cu Mihai Viteazul e la Viena. Ne-am dus să-l vedem. L-am căutat prin multe săli, dar nu l-am găsit. Până la urmă am căutat la poartă, la calculator. Un domn, foarte amabil, ne-a zis că e în magazie. Pentru ei nu era mare operă de artă, cum ar fi pentru noi“, a spus Val Vâlcu.

„Noi putem, vis-a-vis de orice din Europa, să le închiriem și să fie expuse în România timp de o lună. Probabil că, dacă faci publicitate, chiar vin oamenii“, a spus Alfred Bulai.

„Dacă mergeai la Brașov, vedeai unde e Palatul Cantacuzino un panou mare pe care scria „Expoziție Salvador Dali“. Se oprea lumea, deși îți dai seama că nu erau capodopere“, a spus Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Ce e în pâinea şi salamul românilor? Bulai: "E-urile sunt folosite din antichitate!" / Vâlcu -"Dacă ți-l faci singur, ajungi la 20 lei un sandviş"

Cum a devenit celebră Gioconda

„Și de la Brâncuși am găsit în Cimitirul Montmartre, care e mișto de vizitat, o statuie făcută de el. A făcut o statuie pentru o frumusețe de-a lui din tinerețe. Și Gioconda a stat într-o baie vreo sută de ani“, a adăugat Alfred Bulai.

„Ea, la muzeul Luvru, era asigurată pentru o sumă foarte mică, nu era considerată o capodoperă. Au furat-o niște italieni, chiar e o poveste haioasă. Picasso și încă trei artiști mari au fost surprinși în seara aia la o cârciumă în apropiere și ăștia au zis că le-au furat ei ca să atace conducerea de la muzeu.“, a precizat amuzat Val Vâlcu.

„Așa a devenit cunoscută Gioconda și au găsit-o după vreun an, când i-a dat în gât preotul din Italia unde s-au dus hoții și au zis că au repatriat-o. A mai durat vreun an până au readus-o în Franța și tot circul ăsta mediatic a făcut-o celebră, că, în rest, e o pictură la fel ca altele din epocă“, a spus Val Vâlcu.

„Măsura operelor de artă este măsura publicului care le admiră. Ai mai multe opere dacă ai un public ce le admiră“, a replicat Alfred Bulai.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Controalele în restaurante. Bulai: "E praf în ochi. Răul nu-i acolo, în două frigidere! / Vâlcu: E și de imagine"

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel