Data actualizării:
Data publicării:

Cum a ajuns neurochirurgul Leon Dănăilă în București: "Cea mai proastă secție. Erau toți paralizați, făceau pe ei. Era un miros execrabil"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin

Medicul neurochirurg Leon Dănăilă a povestit cum a ajuns să profeseze în București, după ce a dat examenul pentru a deveni medic specialist.

"Nu eram membru de partid și care nu era membru de partid întâmpina mai multe dificultăți. Cu toate astea, m-am prezentat aici, la București. Era pentru prima dată când veneam în Capitală, nu mai fusesem. Am dat examen la Spitalul Caritas, care acum e pe desființare. Da, am dat examen acolo, am reușit, totuși, nu printre primii, pentru că, nefiind membru de partid, nu puteam obține punctajul maxim.

Prima operație

Am venit la neurochirurgie. M-a dat la secția cea mai proastă de neurochirurgie, patologii vertebro-medulare. Erau toți paralizați. Făceau pe ei, era un miros execrabil în salon. Dar profesorul venea o dată pe săptămână și făcea vizită și în secția asta. Și într-o zi s-a internat un bolnav cu o patologie vertebro-medulară traumatică. El a spus că a căzut, dar eu l-am examinat foarte atent și am văzut că nu era din căzătură, fiindcă avea și nervi cranieni mai sus de coloana cervicală prinși.

Am început să-i povestesc profesorului toată patologia pe care o avea. Profesorul a cerut un scaun, s-a așezat și i-am povestit toată patologia. "Până la urmă, ce crezi că are?", m-a întrebat profesorul. "Cred că e tumoră de trunchi cerebral." "Ce vorbești? Mâine îl ducem la operație și intri și tu." A doua zi, am fost la operație, l-a deschis și ce să vezi? Tumoră de trunchi cerebral. Profesorul mi-a spus în clipa aceea: "De mâine, vii la mine să lucrezi!".

"Se opera într-un mod care nu mi-a plăcut"

Atunci am scăpat de secția aceea și am lucrat cu profesorul Arseni la patologie cerebrală, dar se opera într-un mod care mie nu mi-a plăcut la vremea respectivă. Nu mi-a plăcut nici cum se examinau bolnavii, fiindcă se spunea sec că pacientul are o pareză pe dreapta, are tulburări motorii etc. Dar eu am zis: "Domnule, creierul ăsta are judecată, raționament, sentimente, astea nu le examinează nimeni? De ce nu?".

Atunci, cu voia domnului profesor, am decis că eu vreau să fac și Facultatea de Psihologie și Filozofie și m-am înscris la zi. Am făcut patru ani de zile Facultatea de Filozofie-Psihologie. Așa am învățat cum se examinează un bolnav. Și m-a ajutat foarte mult", a povestit Leon Dănăilă, într-un interviu pentru viva.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel