Soluția minune care i-a ajutat pe români în perioadele grele, dar acum îi ține pe loc: "Piatra de moară în calea dezvoltării"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pexels
Imagine cu rol ilustrativ. Sursă foto: Pexels
Alfred Bulai și Val Vâlcu au vorbit la emisiunea "Nod în papură" de la DCNews despre anumite elemente ale culturii de supraviețuire care de-a lungul timpului i-a ajutat pe români să treacă peste perioadele grele, dar în prezent, perpetuate, ar fi devenit o piatră de moară în calea dezvoltării. 

„Am făcut o serie de interviuri în anii 1990 cu câțiva fugari, infractori, cum vrei să le zici, mi-au povestit despre diverse metode. Fugeau, pentru că le cereau pașaportul la un moment dat. Se ascundeau în sistemul de ventilație al trenului. Plecau cu trenul și îți dai seama, că e funingine, praf, ce mizerie trebuie să fie în spațiul ăla îngust. Când coborau de acolo, fugea lumea prin gară, se speriau. Puteau să coboare în afara orașului, depinde dacă trenul oprea.  

Surprindeau oameni care erau cu garda jos. Adică intrau într-un magazin, luau un radio, un casetofon și plecau. Și era o duduie, o doamnă sau o bătrânică care striga după el. N-aveau paznic la ușa magazinului, nu erau sisteme, eventual piuia o alarmă.  

Și îți mai zic una. Au luat o mașină, unul stătea în portbagaj, dădeau cu spatele, spărgeau vitrina, deschidea portbagajul, umfla ce avea. Dar au făcut treaba asta la o bijuterie, care avea geamul securizat și a rămas ăla (cel din portbagaj - n.r.), a trebuit să îl descarcereze, de a venit poliția cu fierăstraie, mă rog. A rămas ăla în mașină, de nu a mai putut ieși din portbagaj. Chestii de genul ăsta”, a rememorat Val Vâlcu.  

Cultura supraviețuirii, specifică cetățenilor din blocul estic

„Acum, știi, toți din est venim dintr-o cultură a supraviețuirii, în care trebuie să te descurci. Eu în comunism știam să fac cașcaval, făceam ciocolată, te descurcai. Se descurca românul, închidea balconul”, a început Alfred Bulai să povestească.  

„Socată mai fac și azi unii lideri politici”, a intervenit Val Vâlcu.   

„Da! Au învățat să facă o grămadă de lucruri, erau reșouri construite artificial, că nea Nicu nu mai băga reșouri la vânzare, ca să nu consume lumea. Eeei, se făceau improvizații, tot felul de lucruri, oamenii învățau să se descurce. Automat, asta faci într-o cultură de supraviețuire, de asta nu ne dezvoltăm, că e opusă cultura de supraviețuire cu cea de dezvoltare. De supraviețuit, supraviețuim bine, dar nu ne dezvoltăm .Te adaptezi!”, a spus Alfred Bulai.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel