Data publicării:
Culoarea lui Iisus pusă spre dezbatere. Acesta ar fi trebuit să arate ca un om din Orientul Mijlociu
De Paște, creștinii din întreaga lume sărbătoresc învierea lui Iisus Cristos. Dar cum arăta aceast Iisus istoric? Pentru mulți, imaginea tradițională a unui Iisus cu părul blond și ochii albaștri este profund înrădăcinată. Totuși, mulți experți și arheologi susțin că adevăratul Isus semăna mai mult cu un bărbat originar din Orientul Mijlociu, probabil cu pielea maronie și ochii căprui.
Schimbarea culorii lui Iisus
Christena Cleveland, teolog și psiholog social, a trăit o adevărată revelație la vederea unei picturi a lui Iisus înviat, înconjurat de discipolii săi uimiți, printre care și "Toma Necredinciosul". Acest Iisus era portretizat având pielea închisă la culoare. Experiența a determinat-o pe Cleveland să-și reconsidere propria imagine pe care o avea despre Iisus, relatează CNN.
Pentru Cleveland, schimbarea culorii pielii lui Iisus i-a schimbat și înțelegerea semnificației Paștelui, conectându-l cu lupta actuală a persoanelor de culoare și cu injustiția îndreptată împotriva acestora.
Această idee, a unui Iisus non-european, nu este nouă. Teologi și istorici biblici au dezbătut de mult timp acest subiect, unii susținând chiar că Iisus era un "evreu palestinian". Mișcarea pentru înlocuirea lui Iisus cel alb cu o imagine care reflectă mai bine moștenirea lui din Orientului Mijlociu a câștigat teren de-a lungul anilor, în special în anumite grupuri creștine.
Dezbaterea despre importanța culorii
Totuși, există și mulți creștini pentru care întrebarea culorii lui Iisus nu are relevanță. Ei subliniază că mesajul lui Iisus transcende culoarea pielii sau aspectele fizice, mesajul de mântuire fiind universal. Un astfel de punct de vedere este exprimat și de Christina L. Barr, pastor și autor.
Foto: Unsplash
Pe de altă parte, sunt cei care subliniază că reprezentarea lui Iisus contează enorm. Unii teologi afro-americani precum Rev. Albert Cleage au prezentat un Iisus de culoare, revoluționar. Ei subliniază că Iisus, ca om supus ocupației romane, poate fi înțeles mai profund ca solidar cu oamenii oprimați de azi. Istoricii evidențiază cum imaginea lui Iisus cel alb a fost folosită de-a lungul timpului pentru a justifica sclavia, legile împotriva căsătoriilor interrasiale și sentimentele anti-imigrație.
Misterul rămâne
Biblia însăși oferă prea puține detalii despre înfățișarea lui Iisus. Chiar și discipolii nu-l recunosc imediat după înviere. Poate, așa cum subliniază scriitorul Frederick Buechner, ei văd o "versiune nouă și terifiantă" a lui Iisus, purtând în trup rănile crucificării.
Indiferent de convingerile fiecăruia, Iisus rămâne una din figurile cele mai cunoscute și, în același timp, enigmatice din istoria umanității. Imaginea sa este în continuă schimbare, fiecare epocă și cultură reinventându-l după propriile nevoi – dar el, ca persoană, rămâne mereu dincolo de categorisirile noastre limitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News