Bancomat aruncat în aer chiar în sediul Poliției Locale din Castelu, Constanța
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Culme hoției. Bancomat aruncat în aer chiar în sediul Poliției Locale din Castelu, Constanța
Culme hoției. Bancomat aruncat în aer chiar în sediul Poliției Locale din Castelu, Constanța
Bancomatul unei unităţi bancare, amplasat în centrul localităţii Castelu, a fost ţinta hoţilor, el fiind distrus printr-o explozie, a transmis, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.

Ancheta poliţiştilor în acest caz este în derulare.

Potrivit IPJ, noaptea trecută, în jurul orei 03,15, poliţişti din cadrul Secţiei 4 Rurală Medgidia au fost sesizaţi, prin apel 112, că un bancomat din comuna Castelu a fost spart.

"Deplasaţi la faţa locului, poliţiştii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, iar bancomatul este distrus ca urmare a unei explozii. Cercetările au fost preluate de poliţişti ai Serviciului Investigaţii Criminale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat. În cauză sunt continuate cercetările în vederea stabilirii identităţii persoanelor implicate", se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ Constanţa.

Bancomatul era montat chiar lângă sediul Primăriei Castelu și în clădirea care găzduiește sediul Poliției locale din comuna citată, transmite România TV.

De asemenea, camera video de supraveghere de pe stradă, de lângă bancomat, a fost distrusă de hoți.

Vezi  și - ”Scoring”, ”Revolving”, ”Libor”... și alți termeni bancari explicați pe înțelesul tuturor

Sectorul bancar, ca orice alt sector, pune la dispoziția clienților o serie de servicii care uneori sunt definite prin temeni mai mult sau mai puțin cunoscuți de oameni.

Publicația online BankingNews a extras de pe websiturile unor bănci o serie de termeni bancari pe care este bine să-i cunoașteți dacă aveți sau veți avea de-a face cu băncile. 

ATM (Automated Teller Machine) sau bancomat – automat bancar utilizat pentru diferite operaţiuni efectuate cu cardul (e.g. retragere de numerar, efectuare plăţi, informare privind situaţia contului, schimbare cod PIN etc.).

Biroul de Credit – instituţie privată ce deține o bază de date care cuprinde informaţii legate de creditele contractate de persoane fizice (informaţii pozitive şi negative). Informaţiile sunt utilizate de către bănci la analiza dosarelor de credit pentru evaluarea comportamentului financiar al potenţialilor clienţi. Acționarii biroului de credit sunt băncile comerciale.

Capitalizarea dobânzii – Adăugarea dobânzii la valoarea depozitului, atunci când depozitul se prelungește pentru o nouă perioadă.

Cauțiune – Sumă de bani sau obiecte prin care cineva garantează îndeplinirea unei obligații; garanție.

Cec – Înscris prin care o persoană dă ordin unei bănci la care are un disponibil bănesc să plătească, la prezentarea titlului, o sumă de bani altei persoane, numită beneficiar.

Centrala Riscurilor Bancare – Instituție care gestionează, în numele Băncii Naţionale a României, informaţii bancare de risc, care sunt colectate din cadrul sistemului bancar. Informaţiile din această bază de date sunt puse la dispoziţia băncilor comerciale pentru ca acestea să dispună de datele complete asupra expunerii globale a debitorilor lor în întregul sistem bancar.

Cesiune – Transmiterea de către debitor a anumitor drepturi de creanţă în favoarea creditorului cu titlu de garanţie. Aceste drepturi pot fi asupra veniturilor, contravalorii poliţelor de asigurare etc. În caz de neplată la scadenţă a creditului, banca este în drept să încaseze creanţa cedată de debitor.

Codebitor  – Acea persoană care participă cu venitul său la stabilirea venitului total luat în considerare pentru acordarea unui credit şi care se obligă solidar (împreună cu împrumutatul) la rambursarea creditului.

Cont curent – Este contul deschis în evidenţele băncii pe numele împrumutatului în care există banii clientului. Prin contul curent se efectuează utilizarea creditului, rambursarea acestuia, cât şi alte tipuri de operaţiuni pe care banca le pune la dispoziţia împrumutatului – deţinător al contului curent (exemplu: plăţi interbancare). De asemenea, fiecare card bancar și depozit deținut de client are atașat un cont curent.

Cont de depozit escrow – Cont de siguranţă, deschis la bancă (agent escrow), pe numele vânzătorului, în vederea păstrării/depozitării unor sume de bani până la încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Contul constituie o garanţie a utilizării sumelor pentru destinaţia stabilită  sau poate fi o măsură asiguratorie a realizării obiectivelor urmărite de părţi prin contractul de credit bancar încheiat între agentul escrow şi cumpărător.

Cont de economii – Produs de economisire remunerat cu dobândă, care oferă posibilitatea de a retrage sau depune numerar în orice moment şi care se constituie pe o perioadă nedeterminată, cu condiţia păstrării soldului minim.

Contactless – Tehnologia care permite efectuarea de plăți rapide, de mică valoare, prin simpla apropiere a unui card de cititorul de card (de exemplu POS sau cititorul de bilete de transport), fără a mai fi necesară introducerea PIN-ului. Totuși, din motive de siguranță, tranzacțiile contactless sunt posibile până la o anumită sumă, de regulă 100 de lei, pentru valori mai mari plata făcându-se prin introducerea codului PIN. Vezi mai mult aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel