Data actualizării:
Data publicării:

Culisele salvării de la moarte a lui Prigojin. Cum l-a convins Lukașenko pe Putin să nu-l ucidă pe liderul Wagner

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a povestit cum a decurs intervenția sa pentru salvarea liderului Wagner, Evgheni Prigojin.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, susține că l-a convins pe liderul rus Vladimir Putin să nu „distrugă” grupul Wagner și pe șeful acestuia, Evgheni Prigojin. El a vorbit despre rolul său în stoparea insurecției militare a mercenarilor care a provocat o criză internă în Federația Rusă, conform CNN.

„Cel mai periculos lucru, după cum am înțeles, nu a fost situația în sine, ci cum s-ar fi putut dezvolta și consecințele ei”, a spus Lukașenko, potrivit presei de stat din Belarus.

„De asemenea, mi-am dat seama că a fost luată o decizie dură - de distrugere. I-am sugerat lui Putin să nu se grăbească. Să vorbim cu Prigojin, cu comandanții săi”, a spus liderul belarus.

Putin i-a spus lui Lukașenko: „Ascultă, Alex, este inutil. (Prigojin) nici măcar nu ridică telefonul, nu vrea să vorbească cu nimeni.”

CITEȘTE ȘI      -      Vladimir Putin spune că Wagner a fost finanțat integral de la bugetul de stat. "Au dat dovadă de curaj și eroism"

Se pare, totuși, că Lukașenko a reușit să-l salveze șeful lui Wagner și, conform relatării sale, a fost avertizat că va fi „zdrobit ca un insectă” dacă trupele Wagner își continuă înaintarea spre capitala Rusiei.

„În primă fază am vorbit timp de 30 de minute într-un limbaj licențios. Au existat de 10 ori mai multe înjurături decât în vocabularul normal”, a adăugat Lukașenko.

„Desigur, și-a cerut scuze în avans și a început să-mi spună totul folosind aceste cuvinte obscene”, a mai precizat liderul de la Minsk.

„La ora cinci seara m-a sunat și mi-a spus: „...Accept toate condițiile tale. Dar... Ce ar trebui să fac? Ne oprim - ne vor distruge.” Eu i-am spus: „Nu o vor face! Îti garantez. Te iau sub protecția mea”, a mai relatat Lukașenko.

Reamintim că purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Lukașenko s-a bazat pe relația personală cu Prigojin pentru a ajunge la un acord cu acesta.

CITEȘTE ȘI      -      Capcană pentru Wagner? Lukașenko ordonă armatei să fie „în deplină pregătire pentru luptă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel