Data publicării:

Culisele revoltei lui Prigojin. Scenariul lui H.D. Hartmann / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Captură video Youtube DW
Foto: Captură video Youtube DW
Analistul de politică externă H.D. Hartmann a fost invitat la emisiunea „Geostrategica”, de la DC News, unde a vorbit despre revolta lui Prigojin. 

Rusia a fost în prag de război civil după ce Evgheni Prigojin, șeful Wagner Group și un fost prieten și colaborator apropiat al lui Vladimir Putin s-au ridicat împotriva conducerii de la Moscova și au ocupat inclusiv orașul rus Rostov pe Don.

Prigojin a făcut apel la rebeliune și a acuzat Armata rusă de responsabilitatea pierderilor din Ucraina, de criza de muniție cu care se confruntă Wagner și chiar de lovirea pozițiilor mercenarilor de către forțele ruse regulate. Situația a fost una extrem de gravă, președintele rus Vladimir Putin, într-un gest rar, acuzând Wagner de insurecție, trădare și înjunghiere pe la spate.

Analistul de politică externă a spus că a fost o revoltă care a luat prin surprindere multă lume.

„Nici nu-mi dau seama de ce s-a întâmplat. Nimeni nu înțelege. A fost o mișcare care l-a luat prin surprindere pe Putin, o mișcare care i-a luat prin surprindere pe occidentali.

New York Times a scris un articol, săptămâna trecută, că CIA știa de pregătirile de revoltă.

A fost un senator american care a spus că: „Eu sper ca domnul Prijgojin, când s-a mutat la hotelul din Belarus, să aibă geamurile zidite.”, a spus H.D. Hartmann.

„Eu am un scenariu, evident nu avem informații, mă gândesc la două filme artistice, Cuibul Salamandrelor și Salariul Groazei, aici ar merge Salariul Groazei.”, a spus Val Vâlcu.

„Da, merge. Eu aș vedea mai mult Salariul Groazei.”, a spus H.D. Hartmann.

„În sensul că se leagă de mercenari. Era vorba despre un șofer de camion care transporta o încărcătură periculoasă. De ce transporta el nitroglicerină? Pentru că folosea o explozie controlată, o mică explozie ca să stingă focul unei sonde, un incendiu foarte puternic. Pe ideea asta aș merge și eu, adică acea explozie lua oxigenul și focul rămânea fără combustie și după aceea captau petrolul din acea sondă. În sensul ăsta mă gândesc că poate a declanșat o explozie controlată Putin, a văzut cine sunt potențialii trădători, a sufocat eventual alte revolte.”, a spus Val Vâlcu.

„Da. Din punctul meu de vedere, eu cred că teoria pe care am auzit-o în Statele Unite, a unor specialiști militari, a fost o luptă între Ministrul Apărării rus și Prigojin. Prigojin este cel care a aruncat 70.000 de mercenari în lupta pentru invazia și ocuparea orașului Bahmut și au murit 30.000. Toți specialiștii militari pot spune că, pentru un ofițer, să-și piardă unul din doi soldați aflați sub comandă, îl așteaptă curtea marțială.

Problema fundamentală este că potrivit constituției ruse, singurele forțe militare care au dreptul să acționeze pe teritoriul Rusiei, constituțional, sunt doar forțele ministerului Apărării  deci, când el s-a dus, a ocupat Bahmutul, el a ocupat de fapt teritoriul așa-zis rusesc, care de fapt în realitate, istoric, este teritoriul Ucrainei invadat de armata rusă. Ce se întâmplă?

Armata rusă, în acest conflict, s-a dus la Putin și i-a spus: „Noi nu putem folosi pe teritoriul Rusiei mercenari, nu putem că nu sunt partizanii din Al Doilea Război Mondial, nu sunt gărzile patriotice de tip sovietic, sunt mercenari, noi nu le putem da arme.”

De aici a început un conflict pe care Prigojin, părerea mea este că, l-a pierdut, dar Putin nu a vrut să-l piardă, nu a vrut să îl decimeze. Atunci a vorbit cu prietenului lui, cu vasalul lui, șeful statului Belarus și i-a spus: „Ia-l tu la tine”. Pentru că Belarus, din punct de vedere constituțional, este stat suveran. Deci, dacă aprobă șeful statului suveran să aibă o armată de mercenari bine pregătită, de pe front, la el, nu e nicio problemă, așa se salvează.

A mai creat o problemă care e geostrategică și aici occidentalii nu sunt deloc mulțumiți și nici Polonia, nici NATO nu e mulțumit. Au mutat 30 și ceva de mii de mercenari înrăiți, care au trecut prin războiul de la Bahmut și războiul împotriva Ucrainei, i-a mutat la 150 km de granița cu flancul NATO.”, a spus H.D. Hartmann la emisiunea „Geostrategica” de la DC News. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel