Culisele distrugerii corvetei rusești Ivanoveț de către Ucraina. Cum arată dronele maritime care au reușit să o scufunde: Tactica de atac merită să fie studiată ca model / video
Anton Gerashchenko, fost vice prim-ministru al Afacerilor Interne de la Kiev, a detaliat modul în care dronele maritime ucrainene au reușit să distrugă o corvetă rusească Ivanovets în Marea Neagră.
Anton Gerashchenko, fost vice prim-ministru al Afacerilor Interne de la Kiev, a detaliat, într-o postare pe X, modul în care dronele maritime ucrainene au reușit să distrugă și să scufunde, ieri, o corvetă rusească Ivanovets.
„Pentru prima dată în istoria războaielor mondiale, un grup de drone maritime conduse de un satelit spațial a distrus o navă de război care naviga în marea liberă și se pregătea pentru luptă. La 1 februarie 2024, dronele maritime ale unității Grupului 13 a Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei au distrus o corvetă de rachete rusă în Marea Neagră, lângă o bază navală protejată de pe lacul Donuzlav, în Crimeea ocupată temporar.
Corveta de rachete Ivanoveț, cu o greutate de până la 500 de tone și un echipaj de 40 de persoane, este înarmată cu rachete antinavă supersonice Moskit P-270. Un grup de șase drone maritime ucrainene Magura V5 s-au infiltrat în baza flotei ruse din Marea Neagră, Donuzlav, nedetectate, apoi au atacat consecutiv una după alta. Se pare că corveta de rachete efectua patrule de luptă și apăra baza. Este de remarcat faptul că serviciile de informații ruse nu au observat apropierea dronelor“, a scris Anton Gerashchenko.
⚡️????????Ukraine struck the ????????Russian missile boat "Ivanovets" with MAGURA V5 drones.
The head of the Main Directorate of Intelligence of the Ministry of Defense of Ukraine Kyrylo Budanov told The War Zone about this.
During the destruction of the specified ship, six direct hits by… pic.twitter.com/UE3Viz5Iug— ????????Ukrainian Front (@front_ukrainian) February 2, 2024
Cum a fost distrusă și scufundată corveta
„Echipajul de pe Ivanoveț, judecând după videoclip, a observat vizual apropierea dronelor, iar corveta era în mișcare în momentul atacului și putea face manevre. O corvetă cu rachete poate atinge viteze de peste 30 de noduri și pur și simplu poate scăpa de drone. Dar Ivanoveț nu au avut timp să prindă viteză.
Sistemul de artilerie antiaeriană AK-176 de 76 mm, după cum se vede clar, era în poziție stivuită, adică nu a fost activat și nu a deschis focul. De asemenea, nu este evident dacă rușii au reușit să desfășoare la timp două sisteme de artilerie antiaeriană de 30 mm AK-630, care sunt capabile să emită foc dens împotriva țintelor în mișcare la distanțe apropiate. Dar, se pare, dronele au fost lovite de foc de mitralieră de la o distanță apropiată. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii mici, vitezei și manevrabilității dronelor, rușii nu au reușit să le lovească.
Tacticile de atac ale comandanților Grupului 13 sunt admirabile - prima dronă a lovit pupa corvetei din partea tribord și a dezactivat elicele. Corveta nu a putut atinge viteza maximă, dar nu s-a oprit. Apoi a doua dronă a lovit și elicele, dar la babord. Cu aceste două lovituri, corveta a fost lipsită de mișcare și manevră.
După aceea, nava a fost distrusă. A treia dronă a lovit mijlocul carenei de sub lansatoarele de rachete Moskit, provocând o gaură mare în babord. Operatorul de dronă a trimis a patra dronă direct în acea gaură.
Explozia de la a patra dronă a fost fatală pentru navă. Impactul a detonat patru rachete Moskit cu o greutate totală de 4 tone fiecare. Corveta de rachete Ivanoveț a explodat literalmente, lăsând echipajului cu șanse mici de supraviețuire.
Succesul strălucit al soldaților ucraineni, al comandamentului și al operatorilor Grupului 13 al Informațiilor de Apărare a Ucrainei a arătat un nivel ridicat de inteligență, planificare, pregătire și conducere a operațiunii. Tactica de atac merită să fie studiată ca model.
Este de remarcat faptul că scopul atacului nu a fost de a lovi, ci de a distruge complet nava, așa că a fost trimis un întreg grup de drone pentru a asigura executarea corectă a sarcinii, ceea ce a permis ca inamicul să aibă pierderi maxime“, a cocnluzionat Anton Gerashchenko.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News