Culisele blocajului România-CE, pentru PNRR. Ghinea: S-a creat un MONSTRU. Ministerele, înnebunite
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a vorbit despre blocajul România-CE în ceea ce privește PNRR-ul. Unde apar problemele.

"Să comparăm cu proiectele europene clasice din coeziune. Acolo, fiecare stat negociază cu Comisia. "Domnule, vrem să dăm 2 miliarde de euro pentru autostrăzi" şi atunci spunem: "Noi facem această alocare, vom da bani pentru asistenţă tehnică, pentru pregătirea proiectelor, vom vedea ce proiecte avem, pe ce traseu, până când avem noi de cheltuit banii, până în 2027". Sau dăm jumătate de miliard de euro pentru abandonul şcolar. Facem aşa, apoi lansăm apelul pentru primăriile, şcolile care vor să aplice. Nu trebuie să stabileşti nimic de la început. Acesta este procesul clasic de management al fondurilor europene.

La PNRR, sarcina probei este pe statul membru şi totul trebuie stabilit la nivel de detaliu şi cost înainte, până la 31 mai. Ministerul pe care îl conduc și toate ministerele de linie implicate sunt, acum, înnebunite. Trebuie să stabileşti, pe fiecare 6 luni, din viitorii 5 ani şi jumătate... La fiecare 6 luni, România trimite la Bruxelles... "Asta am făcut noi, ca jaloane. Daţi-ne această tranșă de bani", a spus Cristian Ghinea, la DCNews.

Vezi și: Ghinea: Pariul pentru care eu și Drulă ne riscăm cariera politică. Ultimii papagali ai Europei

"UE a creat un animal politic. Pune presiune"

"Uniunea Europeană a creat un animal politic complet nou şi bizar, pe care mi se pare că nu ştie să îl gestioneze. A fost ideea... facem planul Marshall, Europa se autosalvează, o grămadă de bani, repornim economiile. Asta a fost ideea, după care nişte ţări de prin nord au zis: "Băi, dar banii noştri comuni nu putem, aşa, să îi dăm, ia-i şi cheltuie-i cum vrei. Trebuie să punem condiţii”. Şi au început să pună condiţii peste condiţii. A venit şi Parlamentul cu condiţii şi s-a creat un monstru politico-birocratic, pe care, acum, Comisia, care va fi responsabilă de gestiunea banilor, nu ştie cum să îl gestioneze.

Drept urmare, pune multă presiune şi cere multe detalii de la statele membre şi sunt din ăștia de prin Guvernul naţional, cum sunt eu, care sunt la capătul acestui lanţ trofic şi care trebuie să pună multe detalii de dinainte. Nimeni nu a fost pregătit pentru asta. Îmi dau seama că administraţia din România nu era pregătită, dar facem eforturi să fim credibili în procesul ăsta şi să livrăm partea tehnică", a mai spus Cristian Ghinea.

Vezi și: Cristian Ghinea, despre PNRR: E CAPUL MEU în JOC! România e singurul stat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel