Cui sunt utili ”idioții” din Piața Universității
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

Nu mă îndoiesc nicio clipă că acei oameni care protestează în Piața Universității sunt sinceri. Nu cred că fac parte dintr-o conspirație, nu i-au trimis serviciile secrete. Pot spune asta fiindcă i-am mai văzut în acțiune, iar istoria a demonstrat că nu erau plătiți de nicio putere străină.

Totuși, ei au slujit interesele altora. Vorbesc de tinerii care, în ultimele decenii ale secolului trecut, au blocat trenurile cu rachete Pershing și au oprit uzinele nucleare din Germania. Și ei erau sinceri și ei refuzau status quo-ul politic, capitalismul sau corporațiile. Efortul lor dezinteresat a vulnerabilizat blocul occidental, aflat în plină confruntare cu URSS.  N-au avut succes, dar cred că au reușit să mai prelungească agonia noastră, a celor care sufeream de cealaltă parte a zidului, cu câțiva ani. Politica fermă a lui Reagan și Thatcher a ferit omenirea de un război atomic și a dus, în final, la victorie. Nu cântecele unor idealiști care cunoșteau comunismul ”decât” din pozele cu Che Guevara.

Cui a  folosit propaganda ”verde”? În primul rând, campaniile ecologiste și pacifiste au folosit oengeurilor tip Greenpeace, care duc o prosperă existență ”corporate” până în ziua de azi. Politiceni ca Remus Cernea al nostru au reușit să evite Forțele de muncă și să ajungă, din întreținerea părinților, direct în fotoliile de parlamentar.

URSS a profitat din plin. Brejnev i-a numit pe mitingiști ”idioții utili”, care ajută URSS.  Închiderea programelor nucleare a lăsat Germania la mâna Gazprom, până în ziua de azi. Or fi folosit, ei, Planetei? Nu prea cred: în accidente nucleare au murit circa 2000 de oameni, majoritatea în Ucraina. Anual mor în Europa, din cauza bolilor respiratorii la care contribuie și centralele pe cărbune, peste 200.000 de persoane.

Cui folosesc ”idioții” din Piața Universității? Politicienii din mainstream nu zic nu unui vot picat moca. Boc, de exemplu.  Dar cei mai câștigați sunt vecinii. Mitingiștii ar trebui să fie idioți de-a dreptul să nu recunoască: folosesc Ungariei, în primul rând. Budapesta a făcut o obsesie din blocarea proiectului Roșia Montană. UDMR a cerut și a avut ministerul Mediului, în toate guvernele de până acum. Nu a dat un referat negativ, care să poată fi contestat în instanțe internaționale, ci doar a tergiversat o soluție. Impactul e chiar mai mare decât, să spunem, jocul maghiaro-americanului Soros, celebrul sponsor al campaniei anti-Roșia Montană. Dacă e reală această interferență, ar putea fi justificată de vreo speculație financiară.

Interesul Ungariei, însă, este ca în România, cu care concurează pentru investiții străine, să nu existe activități industriale de anvergură. Decredibilizarea țării noastre ar fi un atu pentru orice competitor. Dacă o investiție de miliarde poate fi blocată politic, de două oengeuri care fac campanie pe Facebook și scot câtiva idealiști în stradă, nici IMM-uri, nici mega-corporații nu vor deschide aici mai mult de un depozit, din care să ne vândă mărfuri produse afară.

Nu văd nici progres, nici viitor în mitingul de la Piața Universității, așa cum intelectualii care azi aplaudă de pe margine  nu vedeau nicio speranță când masele de imeghebiști urlau în față la PNȚCD: Nu ne vindem țara! Și imeghebiștii erau sinceri și dezinteresați ”idioți”,  utili celor care au luat-o gratis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel