Data publicării:
Cuculis - Andon, scandal după ce o femeie care s-a aruncat de la etaj a căzut peste o persoană
O femeie de 43 de ani s-a aruncat, miercuri, de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti şi a căzut peste o altă femeie, de 60 de ani, care se afla în zonă.
Femeia de 60 de ani a murit în urma incidentului. Avocații Adrian Cuculis și Sergiu Andon au făcut comentarii despre acest caz șocant în cadrul emisiunii 'Punctul Culminant' de la România TV, moderată de Victor Ciutacu.
Victor Ciutacu i-a întrebat pe invitații prezenți în emisiune pentru ce infracțiune poate fi cercetată femeia care a vrut să se sinucidă, însă a provocat moartea unei alte femei.
'Poate fi cercetată pentru ucidere din culpă. M-a mai întrebat cineva azi și am dat un răspuns pripit și am zis lovituri cauzatoare de moarte, ceea ce înseamnă tot un fel de omor, dar cu praeterintenţie, cu intenție depășită. Însă, nu!
M-am gândit mai bine și spun că nu a vrut să o lovească, cel mult ar fi lovituri cauzatoare de moarte, deci este infracțiune între ucidere din culpă și omor, cu praeterintenţie, așa se numește, cu intenție depășită, dar nu se realizează asta pentru că intenția ei nu a fost să o lovească. Despre latura subiectivă se discută aici, respectiv imprudența ei, indiferența ei față de locul unde sare.', a spus Sergiu Andon.
'Vrea să fac câteva corecții despre ce s-a vorbit, despre praeterintenţie. Am o poziție diametral opusă, în sensul în care prin anii 1940, am datele de manual, la mine în birou, vi le pot prezenta, practicile de pe la Tribunalul Suprem care vorbesc despre cazurile puține, dar totuși de manual, atunci când cineva încearcă să se sinucidă, iar în încercarea asta omoară pe altcineva.
Vorbim, mai ales, cum este acest ditamai Bulevard, cu mulți oameni, nu putem să vorbim despre nicio ucidere din culpă, nici intenție depășită, ci cred că ar trebui să ne uităm către un omor cu intenție indirectă, adică, teoretic, depresia prin care trecea nu este suficientă sau aptă, să spunem așa, să îi alunge orice fel de răspundere penală. Cred că încadrarea corectă a faptei pentru persoana care a făcut gestul acesta, atenție, vorbim despre un bulevard extrem de circulat, nu în spatele blocului. Dacă te-ai fi aruncat în spatele blocului, da, ar fi fost ucidere din culpă.
Treaba asta cu aruncatul pe geam, dacă vă uitați prin tratatele de psihologie, nu este chiar foarte simplă, nu este o rezoluție pe care o iei pe loc. Nu este un gest pe care îl faci imediat. Este o chestiune plănuită. Depresia este o problemă care îi macină pe acești oameni, care trebuie să caute ajutor. Este un lucru care se întâmplă pe un interval destul de lung de timp. De asta trebuie să vorbim de un omor cu intenție indirectă. Și pe Noul Cod este o chestiune fără echivoc”, a zis Cuculis.
'Dar ea voia să se sinucidă sau nu?', a replicat Andon.
'Aceasta este o altă discuție. E bine ridicată problema! Dacă ea a fost împinsă, a alunecat, a căzut, atunci nu se mai poate vorbi, nici despre ucidere din culpă, nici omor.', a spus Cuculis.
'Nu e logic, adică vrei să te sinucizi... și vrei să cazi pe ceva tare și dovada este că i-a eșuat. Sinuciderea este cea mai bună apărare a ei. În niciun caz, nu intenționa să pice pe moale. Ideea ei fermă a fost să cadă pe tare.', a spus Andon.
'Dacă este un bulevard extrem de circulat accepți ideea că omori pe cineva, adică, ai asta la minima percepție chiar dacă ai o boală sau orice suferință a avut doamna aceasta, se va stabili. A rămas în viață. Este inversă situația. Este de manual, precum am spus. Cea care s-a aruncat nu a murit și doamna care trecea pe acolo, săraca nevinovată, a murit.
Riscă o pedeapsă de la 1 la 5 ani, la uciderea din culpă, conform Codului Penal și vorbim de până la 25 de ani dacă vorbim de omor calificat. Faptele în sinea lor sunt odioase. Cum să mergi pe stradă și să cadă cineva pe tine?! Cum e percepută treaba asta de opinia publică?', a spus Cuculis.
'Ce diferență este, din punct de vedere a laturii subiective a intenției între fapta ei și fapta unui șofer nesăbuit, beat, pe o stradă aglomerată care va face sigur un accident? Manualele despre care vorbiți spun că el merge la omor? Sunt în stare să fac un pariu public cu dumneavoastră, dacă o asemenea acuzație de omor nu va ține nici măcar la un termen', a zis Andon.
'Nu o să fac un pariu cu dumneavoastră. Vă voi spune doar atât că există și posibilitatea asta. În momentul de față, s-a plecat pe ucidere din culpă. Nu îi oprește cu absolut nimic să spună în felul următor...', a spus Cuculis.
'Apărați partea civilă?', a întrebat Andon.
'Deci, tu ai vrut să te sinucizi, dar ai și acceptat posibilitatea să omori pe cineva. Nu este o ucidere din culpă deoarece nu avem îndeplinit, precum ați spus, latura subiectivă.', a mai spus Cuculis.
Praeterintenţie este formă de vinovăţie care se poate regăsi în latura subiectivă a unei infracţiuni şi care există atunci când rezultatul produs este mai grav decât cel urmărit sau acceptat de făptuitor. în acest caz, pentru ca răspunderea penală a făptuitorului să poată fi stabilită în funcţie de rezultatul mai grav, va trebui să se constate existenţa intenţiei în raport cu rezultatul mai uşor urmărit sau acceptat (primum delictum) şi a culpei în raport cu rezultatul, mai grav, care s-a produs (majus delictum) de pildă, în cazul infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte, conform legeazi.net.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News