Cu sau fără bani de la UE, Grecia spune că va termina gardul de frontieră cu Turcia
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa: Agerpres
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Sursa: Agerpres
Grecia va finaliza construcția unui gard la granița terestră cu Turcia, cu sau fără sprijin financiar din partea UE, a declarat joi premierul grec Kyriakos Mitsotakis, pe fondul reacțiilor puternice din partea opoziției, care l-a acuzat că a pescuit voturi de extremă dreaptă înaintea alegerilor din mai. 

”Cu sau fără bani europeni, gardul de pe Evros va fi finalizat”, a spus liderul conservator grec. 

Grecia a construit deja un gard de 37,5 kilometri de-a lungul trecerii râului Evros la granița cu Turcia și a decis să-l extindă cu încă 35 de kilometri.

Construcția a fost finanțată la nivel național, deoarece Comisia Europeană a respins în mod repetat apelurile de la Atena de a utiliza fonduri UE, relatează Euractiv.

”Ca urmare a intervenției grecești, Europa și-a schimbat atitudinea și recunoaște acum importanța atribuită la nivel european necesității de a proteja frontierele externe”, a adăugat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

Într-un vot la Parlamentul UE joi, parlamentarii socialiști (S&D), stânga UE, centristul Renew Europe și Verzii au reușit să adopte un amendament prin care respinge finanțarea UE pentru construirea de garduri în bloc.

Amendamentul a fost susținut și de jumătate de parlamentari ai Partidului Popular European (PPE), familia politică a Noii Democrații a lui Mitsotakis și a fost respins de unii membri PPE, de extrema dreaptă și de conservatorii și reformiștii europeni (ECR).

Partidul de guvernământ Noua Democrație a acuzat principalul partid de opoziție Syriza (Stânga UE) că subminează securitatea țării prin susținerea unui astfel de amendament.

La rândul său, Syriza a răspuns numindu-l pe Mitsotakis un fals politician pro-european.

”Este amuzant că dl Mitsotakis se pretinde a fi europenistul și susținătorul politicilor europene, având ca aliați doar pe Giorgia Meloni, Austria și extrema dreaptă a Parlamentului European”, a spus o sursă Syriza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel