Data actualizării:
Data publicării:

Alegeri locale în pandemie, TOP CONTROVERSE. ”ATUNCI ar putea fi INVALIDATE”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Urmează alegeri locale în 27 septembrie. Condițiile de organizare sunt confuze, controversate și chiar revoltătoare. La risc este cetățeanul, responsabil tot el, dar, în final, cine va fi marele pierzător? 

Alegeri locale în școli, urmate de cursuri în bănci. Să fie combinația fatală în războiul cu SARS-CoV-2?

La fix două săptămâni de la începerea școlilor, vor fi alegeri locale. Vor fi în școli, acolo unde sunt organizate secțiile de votare. Alegerile vor fi duminică, urmând ca luni, 28 septembrie, cursurile să se desfășoare normal, conform informațiilor de până acum. Pare o combinație fatală. Pe coridoare, în sălile de clasă (care se vor transforma în secții de votare în 27 septembrie) zeci de mii se oameni se vor plimba pentru a-și alege primarul, ca a doua zi elevii să revină în bănci. Distanțare, mască, spălat pe mâini, dezinfectare - tot auzim. În ziua votului, buna credință și respectarea cu sfințenie a măsurilor tot auzite par a fi miza. Toți reprezentanții statului, când sunt întrebați, dau același răspuns standard. Dacă așa ar fi funcționat lucrurile în România, n-am fi fost acum la o medie de 1.200 de cazuri pe zi, nu? Dacă toți am fi respectat regulile, până astăzi, din martie, nu ar fi trebuit să avem o explozie de cazuri, o creștere de 10 ori, ci o rupere a lanțului de transmitere. Virusul trăiește printre noi și, din păcate, trăiește mult pe diferite suprafețe, ore, zeci de ore. Va înțelege toată România în 27 septembrie ce n-a înțeles de jumătate de an? 

Că Guvernul se face că nu vede, știm. Din Palatul Victoria nu se văd multe, așa că nu pot apărea nici soluții. Nu poți rezolva probleme pe care nu le vezi că există. Însă, Executivul nici nu aude. Așa că aș vrea să repet probleme pe care le ridic de mult timp deja. 

MASCA JOS TREI SECUNDE x 2

Pentru DCNews, într-un răspuns oficial, AEP a răspuns că nu există un răspuns cu privire la recunoașterea identității cu mască, în secția de votare. Recent, am aflat de la președintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică, că vom fi recunoscuți în TREI SECUNDE, timp în care vom da MASCA JOS, de două ori: ”Timpul efectiv va fi la fel, doar că va trebui să îşi dea masca jos, să fie identificat. În aceleaşi condiţii, şi la preşedintele secţiei de votare”. 

Nu știm dacă e o procedură, dacă numărăm până la trei și punem masca înapoi. E o declarație publică. 

Dar știm următorul lucru: cetățeanul cu drept de vot se prezintă în fața operatorului de calculator, după dezinfectare. Pune mâna pe portofel, pe buletin pe care i-l dă operatorului, pune mâna pe mască și o dă jos trei secunde să se identifice. Își pune masca din nou pe față. Își ia buletinul, merge la președintele de secție. Dă buletinul, își dă masca iar jos trei secunde, de ajuns cât să fie identificat, aparent, pune iar mâna pe mască, o pune la loc. Semnează, îi sunt date buletinul de vot și ștampila, își ia buletinul, îl bagă în portofel, se dezinfectează. 

Teoretic, nu era indicat să atingem masca în momentul utilizării. Iată că sunt și excepții! 

Cetățeanul, unic responsabil pentru timpul efectiv de vot

Deși nu s-a făcut o simulare, președintele AEP spune că ”dacă fiecare cetățean respectă regulile, timpul nu ar trebui să fie afectat. (...) Timpul efectiv va fi la fel. (...) Din punctul nostru de vedere, aşa cum arată lucrurile, fluxul nu ar trebui să fie îngreunat de niciun fel.” Responsabilitatea timpului în care se va desfășura procesul de vot este, deci, a cetățeanului, iar, de la nivel instituțional avem puncte de vedere bazate pe ipoteza că cetățeanul respectă regulile. Mergând pe această logică, fluxul ar fi îngreunat doar dacă cetățeanul nu respectă regulile. 

”Dezinfecție riguroasă”

Cum am mai atras atenția, se vorbește foarte des despre dezinfectarea secțiile de vot, a cabinelor, a ștampilei, dar, până acum, știm doar că alegătorii trebuie să-și dezinfecteze mâinile la intrarea și ieșirea din secția de vot. Pentru dezinfectarea efectivă, referindu-ne aici la ce ține de organizare, am aflat, chiar de la AEP, că ”Nu este reglementată o procedură de dezinfecție a secțiilor de votare”, asta deși Guvernul vorbește despre ”dezinfecție riguroasă”. 

Președintele Klaus Iohannis ne mulțumește pentru întrebări și-și exprimă convingerea că Guvernul va lua măsuri în acest sens. Vom vedea dacă va fi așa sau nu. 

Între timp, suntem curioși, în lipsa unei proceduri, ce înseamnă ”riguros” în aplicarea efectivă a dezinfectării în secțiile de votare? 

Fără o simulare nu se iau măsuri

Pentru că nu există o simulare cu privire la vot în context pandemic și se merge pe responsabilitatea votantului, nu se vor lua măsuri suplimentare ca-n diaspora, precum: mai multe secții de votare, program prelungit dacă, în momentul închiderii secțiilor de votare, sunt cozi. 

Sună alarma în Guvern: Alegerile ar putea fi INVALIDATE

Și pentru că nu se iau în calcul astfel de măsuri, nu se prevede nici aglomerația ce se va forma în afara secției de votare. Dacă în interior, e stabilită o distanțare, pentru exterior nu există norme. AEP ne-a răspuns că legislația aplicabilă alegerilor locale din anul 2020 nu include prevederi exprese în această situație. Probabil, ca și-n celelalte cazuri, mizăm pe respectarea regulilor de către cetățeni. 

Sociologul Vasile Dâncu a spus, în emisiunea DC Alegi de marți, că ”Acest Guvern nu se gândește, nu face o simulare la vot. S-ar putea să vedem, dacă vom calcula faptul că în secția de votare sunt 16 oameni, că trebuie dezinfectată ștampila după fiecare om și dacă vom calcula timpul, într-o secție unde în mod normal votau 1500 de oameni, într-un cartier bucureștean ați văzut că se stă la coadă la toate tipurile de alegeri, se ajunge să poată vota doar o cincime din ei sau o pătrime din acești oameni. Atunci s-ar putea să avem niște cozi infernale, oamenii să renunțe pentru că așa crește și pericolul infectării, este mult mai mare, și atunci am putea avea niște alegeri ratate din această perspectivă. Aici Guvernul ar trebui să se gândească foarte bine, să facă niște simulări pe nivele de participare la vot. Dacă avem 30% - 40%, să vedem ce se întâmplă. De câte secții avem nevoie, ce înseamnă distanța între oameni. Să nu ne trezim că avem și rezultatul viciat sau alegeri contestate. Dacă rămân oameni și nu pot vota, atunci alegerile ar putea fi invalidate, în mod normal”. 

”O să ne urască pe toți”

În continuare, în acest context, Vasile Dâncu a spus: ”Eu încerc să fiu pozitiv și sper că Guvernul și cu Parlamentul și partidele se vor gândi împreună ce trebuie făcut pentru ca să depășim această posibilitate. Nu ar fi un câștig. Ar fi un câștig trist al opoziției să spunem că Guvernul a ratat niște alegeri, pentru că ratezi niște oameni în ceea ce privește dorința lor de democrație. O parte din electoratul care va vedea că nu a fost în stare Guvernul o să ne urască pe toți politicienii și pe toate partidele.”

***Articolul prezintă opinie bazată pe răspunsuri oficiale și analize politice*** 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel