Cu câte miliarde s-au îmbogățit oligarhii ruși în 2023
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Află în articol cu câte miliarde s-au îmbogățit oligarhii ruși anul trecut.

Oligarhii ruși au adăugat 72 de miliarde de dolari la averile lor pe parcursul anului trecut, transmite Agerpres. Averea lor combinată a crescut astfel până la 577 miliarde de dolari, pe primul loc fiind Vagit Alekperov, fostul preşedinte al producătorului de petrol Lukoil, a anunţat marţi revista Forbes, transmite Reuters.

Noile date vin în contextul în care în anul 2021, adică înaintea invadării Ucrainei, Forbes estima că averea combinată a celor mai bogaţi oameni din Rusia era de 606 miliarde de dolari. Preţurile ridicate ale materiilor prime din ultimii doi ani şi creşterea economiei ruse axată pe război au atenuat impactul sancţiunilor occidentale şi au majorat avuţiile miliardarilor ruşi. Mulţi dintre ei se află sub incidenţa sancţiunilor, iar averea lor combinată a scăzut la 353 miliarde de dolari în 2022.

Ce avere are Vagit AlekperovForbes arată că averea lui Alekperov a crescut anul trecut la 28,6 miliarde de dolari, de la 20,5 miliarde de dolari. El a preluat locul întâi în Rusia de la Andrei Melnichenko, acum pe locul şapte, care şi-a construit averea în domeniul îngrăşămintelor. Averea acestuia a scăzut anul trecut la 21,1 miliarde de dolari, de la 25,2 miliarde de dolari.

Pe locul doi în topul celor mai bogați oligarhi ruși se află Leonid Mikhelson, şeful producătorului de gaze naturale Novatek. Averea lui a crescut anul trecut cu 5,8 miliarde de dolari, la 27,4 miliarde de dolari.

Mai mulți miliardari ca niciodatăPe plan global sunt acum mai mulţi miliardari ca niciodată, potrivit Forbes. În total sunt 2.781 miliardari, iar cei din top 20 sunt responsabili pentru cele mai mari creşteri ale averilor. Pe plan global oligarhul rus Vagit Alekperov este pe locul 59.

"Ei sunt mai bogaţi ca niciodată, averile lor se ridică la 14.200 miliarde de dolari, în creştere cu 2.000 miliarde de dolari faţă de 2023", scrie Forbes.

Totodată, potrivit Forbes, economia Rusiei a înregistrat anul trecut o creştere de 3,6%, un ritm mai rapid decât al oricărei ţări din G7 care au impus sancţiuni. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă în acest an la un avans al PIB-ului Rusiei de 2,6%. Totuși, evoluţiile ar putea fi afectate de lipsa de angajaţi şi de deficitul de tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel