Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Cu cât a vândut OMV un Megawatt/ora produs la un cost de 80 de lei? Radu Popa: L-au scos la cel mai mare preț din ultimii 30 de ani

Autor: Elena Didila | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Deputatul social democrat Radu Popa a făcut dezvăluiri uluitoare în cadrul Interviurilor de la DC News.

Alegeri prezidentiale 2024

”Companiile au vândut energia cu profituri de 200% ,300%, 400%. OMV a scos prin centrala de la Brazi vineri la un preț de 3290 de lei Megawatul. Într-o oră s-a vândut cu 4000 de lei în condițiile în care îl costă 80 de lei să îl producă. L-au vândut cu 4000 de lei într-o oră! L-au scos la cel mai mare preț din ultimii 30 de ani și într-o oră s-a vândut cu 4000 de lei.

Ce ne spune acest lucru? Ne spune că nu există energie în piață și că prețul acesta este totuși acceptabil. Nu este acceptabil pentru d-voastră, pentru mine și pentru cei care se uită la noi, dar pentru regiunea în care trăim noi prețul este acceptabil pentru că altfel nu ar fi fost cumpărat. Și vreți să vă dau o veste proastă până la capăt?

Știți cine a cumpărat energia asta cu 4000 de lei megawattul? ELECTRICA SA, cel mai mare furnizor de energie electrică din România cu 3,3 milioane de clienți. Case, instituții, spitale sunt alimentate de acest furnizor de energie care a asumat acest preț care este un preț exorbitant”, a declarat deputatul Radu Popa cu intervenția ulterioară a lui Bogdan Chirieac care a subliniat: ” Acest preț urmează să fie compensat de către guvern, adică nu dă de la el”.

Datorii colosale înregistrate de ministere către furnizori și companii

”Este foarte important să facem plafonare pentru clientul casnic, dar trebuie găsit un echilibrul astfel încât să nu distrugem bugetul pe termen lung. Eu cred că schema asta e bună, dar trebuie să ne asigurăm că Ministerul Finanțelor are bani să o susțină. La ora actuală, datoriile Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și ale Ministerului Energiei către cei 5 mari furnizori si distribuitori sunt undeva la 8 miliarde de euro", a continuat deputatul. 

”8 miliarde de euro, i-am aruncat pe geam într-un an”

Bogan Chirieac: ”8 miliarde de euro?!? Astea sunt datoriile statului către furnizori?”

”Nu, ăsta e costul pentru noiembrie 2021- septembrie 2022. Din astia 8 miliarde cred că sunt plătite 4 miliarde, dacă sunt plătite...dar cred că jumătate sunt plătite pentru că altfel nu cred că ar rezista furnizorii și distribuitorii. 8 miliarde de euro, d-le Chirieac, i-am aruncat pe geam într-un an. Cu 8 miliarde de euro făceam opt mii de megawați. România consumă într-o zi opt mii de megawați”, a concluzionat Radu Popa.

VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO

Youtube video image

 

 

Citește și:

Creșterea facturilor la energie cu 400%. Giganții energetici se pregătesc să obțină profituri suplimentare de până la 170 de miliarde de lire sterline

e spune că marii producători de gaze și electricitate din Marea Britanie vor fi în măsură să obțină profituri suplimentare de până la 170 de miliarde de lire sterline în următorii doi ani.

Candidații la conducere, conservatoare Liz Truss și Rishi Sunak sunt supuși unei presiuni din ce în ce mai mari de a îngheța creșterea plafonului prețului la energie sau de a accepta o extindere uriașă a sprijinului financiar pentru a ușura durerea de creșterea facturilor.

AnalizaTrezoreriei arată amploarea uriașă a potențialelor profituri excedentare ale producătorilor de gaze și generatorilor de electricitate în următorii doi ani, potrivit Bloomberg News, citată de Independent.

Se pare că aproximativ 40% din profiturile excedentare vor merge către marii producători de energie, deși furnizorii de gaze și electricitate se confruntă cu costurile cu ridicata în creștere, pe măsură ce aprovizionarea din Rusia se blochează.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: ”Nu recunoaștem această analiză. Guvernul a fost clar că vrea să vadă sectorul petrolului și gazelor să-și reinvestească profiturile pentru a sprijini economia, locurile de muncă și securitatea energetică a Regatului Unit. Ne așteptăm, de asemenea, ca recent introdusă Ley pe profitul energiei, să strângă o sumă suplimentară de 5 miliarde de lire sterline în primul său an pentru a ajuta la plata pachetului nostru de sprijin de 37 de miliarde de lire sterline pentru gospodării”.

Citește mai mult aici...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel