Cseke Attila, o nouă convorbire cu comisarul european pe Sănătate. A cerut sprijin medical
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cseke Attila, o nouă convorbire cu comisarul european pe Sănătate. A cerut sprijin medical.  Sursă foto: Facebook Cseke Atilla
Cseke Attila, o nouă convorbire cu comisarul european pe Sănătate. A cerut sprijin medical. Sursă foto: Facebook Cseke Atilla
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a avut astăzi, 21 octombrie 2021, o nouă convorbire telefonică cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Ministrul interimar al Sănătății a informat comisarul european despre situația epidemiologică la nivel național din acest moment, subliniind faptul că România încă nu a atins vârful acestui val pandemic, iar rata de vaccinare a crescut în ultima perioadă, dar insuficient.

Cseke Attila a solicitat sprjin comisarului european pentru identificarea unor soluții mai rapide de aprovizionare a spitalelor cu medicamentul Tocilizumab, utilizat la tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19 și pentru echipe medicale care să sprijine, pe perioade determinate, personalul medical român din prima linie.

De altfel, ministrul interimar al Sănătății a avut în după- amiaza de ieri o discuție similară cu omologul polon, Adam Niedzielski care a asigurat ministrul român că analizează posibilitatea acordării de ajutor medical României.

Cseke Attila: Nu suntem nici măcar pe platoul infectărilor

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, avertizează că România nu este nici măcar pe platoul infectărilor cu coronavirus, dar şi că presiunea pe spitale este una enormă. 

"Din păcate, ceea ce trebuie să conştientizăm cu toţii este că la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem - şi analiza va trebui făcută la un moment dat într-o situaţie în care (...) putem să fim mult mai lucizi - cu asemenea grad de vaccinare noi chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece... încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze. Din păcate, nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, uriaşă pe sistemul sanitar, care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit, nici capacitatea sistemului sanitar", a declarat Cseke, marţi, la TVR.

El a precizat că marea majoritate a personalului medical "îşi face treaba în condiţii foarte grele", subliniind însă că este foarte greu de gestionat "o situaţie în care de zile întregi (...) numărul de infectări este la 15.000 (...), astăzi la aproape 19.000".

"Avem populaţie în care virusul poate circula"
Ministrul a arătat că se fac estimări şi prognoze cu privire la evoluţia pandemiei, dar ele trebuie privite "cu o anumită reticenţă".

"Una din variante a fost aceea de a ajunge la un anumit platou cândva la mijlocul lunii octombrie, cealaltă ne spunea mai încolo, peste câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la acest platou, din păcate, în mijlocul lunii octombrie şi trebuie să înţelegem că fiecare dintre noi poate contribui în sens pozitiv sau mai puţin pozitiv la această chestiune. Vedem (...) în statele occidentale ce se întâmplă şi se întâmplă în principal (...) pentru că rata de vaccinare este foarte ridicată.", a spus Cseke.

"Este simplu, este logic, virusul acesta nu mai are unde să circule, numărul de persoane nevaccinate este semnificativ mai mic decât cel al persoanelor vaccinate, nu are unde, microbiologic sau ştiinţific, să circule acest virus. Problema României, care va rămâne o problemă, din păcate, probabil şi după trecerea acestui val patru, este că, dacă rata de vaccinare nu creşte până la 60, dar mai bine 70% cel puţin, atunci noi vom fi expuşi în continuare, pentru că avem (...) populaţie în care acest virus poate circula şi ne expunem şi la alte valori posibile", a susţinut Cseke Attila, citat de Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel