Cseke Attila, despre restricțiile care urmează să fie impuse în România
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, participă la 'Maratonul Vaccinării' Captură Foto: B1 TV
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, participă la 'Maratonul Vaccinării' Captură Foto: B1 TV
Ministrul Cseke Attila a vorbit despre criza COVID-19 din România.

Invitat la B1 TV, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a explicat ce restricții vor fi impuse în România. Ministrul a amintit, în primul rând, măsurile pentru reducerea mobilității persoanelor, dar și despre obligativitatea certificatului verde pentru a merge la restaurant.

Vacanța elevilor care va începe din data de 25 octombrie, interzicerea evenimentelor private, portul obligatoriu al măștii în toate spațiile publice și necesitatea certificatului verde pentru participarea la o serie de activități sunt măsurile propuse și discutate, ce urmează să fie aplicate în România.

"Reducerea mobilității înseamnă că cei care nu sunt vaccinați și care nu sunt cei mai expuși, chiar dacă și cei vaccinați pot lua boala, formele severe și cei care ajung în ATI sunt aproape 100% nevaccinați. La aceștia trebuie să ai o reducere a posibilității de mișcare, de a lua contact cu alte persoane și de a se infecta. 

Această diferențiere se va face, mâine vor fi discuții și în CNSU și în ședința de Guvern", a declarat Cseke Attila, la B1 TV.

Accesul la activități neesențiale, permis doar cu certificatul verde?

Mai mult, ministrul Sănătății a mai spus și cum se va realiza accesul persoanelor la anumite activități, neesențiale, în baza certificatului verde. Totodată, s-a luat în calcul și obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, măsură ce nu poate fi momentan luată de un guvern interimar, având în vedere că legea trebuie să treacă prin Parlament.

"Guvernul interimar nu poate veni cu o propunere pentru administrația publică locală și centrală, salariații nu mai pot intra dacă nu au certificat verde, pentru că acest lucru se poate face numai prin Parlament, iar un proiect de lege nu se poate promova cu un Guvern interimar, restul măsurilor pot fi impuse prin hotărâri ale CNSU, respectiv Hotărâri de Guvern", a completat el.

Cum explică ministrul interimar al Sănătății noile măsuri

"Aceste măsuri, care vor fi instituite la școală, pe două săptămâni, vor fi evaluate la finalul acestei perioadei. Dacă se impune, sunt sigur că vor mai fi prelungiri. Interdicția de organizare de evenimente private, adică de nunți, botezuri și aici vorbim de interdicție totală. Aici nu mai participă nici măcar cei vaccinați", a mai spus Cseke Attila.

"Avem o listă de țări UE care ne-au promis ajutor. Continum transferul de pacienți COVID în Ungaria și Polonia. Probabil vineri vom trimite din Cluj către Austria"

"Trimitem pacienți în străinătate. Am avut oferta din Ungaria, unde trimitem în continuare pacienți. Din păcate, patru persoane au decedat. În schimb, două persoane au fost detubate și au șanse să se întoarcă acasă. Azi am făcut prima opraționalizare de transport către Polonia. Trei pacienți au ajuns la spitalul din Lodz. Mâine și poimâine vom continua. Avem 20 de paturi. Probabil mâine vom trimite pacienți din Cluj către Austria.

Trebuie să profităm, poate nu e cel mai indicat cuvânt, de orice fel de sprijin care ne vine. Am acceptat orice fel de sprijin. Am avut foarte multe contacte, mai ales căte state UE. Avem o listă de țări UE care ne-au promis ajutor.

Avem promisiune din Danemarca de a primi două echipe medicale. Ele vor ajunge la ”Matei Balș”. Sunt discuții cu partea italiană legat de personalul medical. Polonia a propus acest transfer, dar omologul din Polonia a spus că e posibilitatea să ne trimită personal medical. Ni s-a oferit sprijin din partea Serbiei – concentratoare și antocorpi monoclonali. Republica Moldova a trimis medici, asistenți medicali și paramedici, care lucrează la spitalul din Lețcani", a declarat ministrul Cseke Attila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel