Cruciulițele de pe parbriz, interzise. Ce amendă riști
Autor: Roxana Neagu | Publicat pe: 10 sep 2015, 11:51
WhatsApp
Deputații vor să interzică sistemele de lumini suplimentare de pe tiruri, dar și crucile de pe parbrize, pentru că blochează vizibilitatea șoferilor și provoacă accidente grave. 

"România s-a situat anul trecut pe locul 2 în Uniunea Europeană în privința accidentelor rutiere, cu 91 de morţi la un milion de locuitori. În raport cu acest număr mare de accidente rutiere grave, multe au fost cauzate de coliziunea între autoturisme mici şi maşini de mare tonaj, respectiv tiruri. În ultima perioadă, se remarcă faptul că maşinile de mare tonaj care ne tranzitează ţara sau efectuează transport intern şi internaţional prezintă o serie de modificări la nivelul sistemului de lumini. Aceste lumini pot reprezenta un pericol în traficul rutier pe timp de noapte, când conducătorii auto aflaţi la volanul autoturismelor pot resimţi senzaţii de orbire de moment şi pot avea reacţii instantanee ce pot conduce la derapajul maşinii de pe carosabil şi la pierderea controlului asupra acestuia. În cazuri speciale, sistemele luminoase neautorizate pot declanşa crize de epilepsie fotosensibilă. „Stimulii luminoşi puternici de la sistemele de iluminare nestandardizate montate pe tiruri pot provoca crize epileptice, cu spasme, cu supersalivaţie, şi după aceea spun că nu se ştie de ce ăla a intrat pe contrasens, că era el nebun. Iar aceasta este o chestie care cu foarte mare dificultate se poate depista la autopsie. Spun că li s-a făcut rău la volan, dar nu ştiu de ce", a declarat deputatul Liviu Harbuz, unul dintre iniţiatorii proiectului de act normativ, pentru Ziarul Ring

"Vorbim despre nişte camioane, unele zici că sunt discoteci mobile, pline de lumini, de becuri, faruri. Acestea îi afectează pe ceilalţi participanţi la trafic, pentru că le distrage atenţia. Periculoase sunt luminile speciale pe care le au tiriştii şi le ţin oprite, iar când le dau drumul zici că s-a făcut ziuă. Ar trebui să ne întoarcem la momentul în care nu aveai voie să ai niciun sistem luminos suplimentar pe maşină", a afirmat Vali Porcişteanu, pilot de raliuri, pentru sursa citată. 

Deputatul Liviu Harbuz susţine că ar trebui interzise şi crucile agăţate la oglinda retrovizoare: "Acestea împiedică vizibilitatea, dacă virezi şi te uiţi în lateral, alea sunt în balans şi nu mai vezi nimic". Legislaţia prevede că tot ce înseamnă obturarea imaginii pe parbriz, pe lunetă şi pe geamurile laterale este sancţionat cu amendă între 9 şi 20 de puncte. Sancțiunea minimă ar fi de 472 de lei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?