Crucea Roșie încă așteaptă permisiunea pentru a intra în închisoarea Olenivka, pentru a cerceta bombardamentul asipra prizonierilor de război
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Ron Lach)
Sursă foto: Pexels (Ron Lach)
Crucea Roșie urmează să investigheze locul bombardamentului de la Olenivka, o închisoare în care erau ținuți prizonieri de război ucraineni. 

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) nu a primit încă autorizaţia oficială de acces la închisoarea Olenivka din zona controlată de trupele ruse în estul Ucrainei, unde zeci de prizonieri de război ucraineni au fost ucişi într-un bombardament efectuat în circumstanţe neclare şi pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, transmite duminică AFP și Agerpres.

Până la ora actuală nu am primit confirmarea oficială care să ne dea acces pentru a vedea locaţia sau prizonierii de război victime ale atacului şi oferta noastră de asistenţă materială nu a fost încă acceptată, a menţionat CICR într-un comunicat emis duminică după-amiază.

Ministerul rus a invitat Crucea Roșie și ONU la fața locului

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă seară că a adresat CICR şi ONU o invitaţie pentru a se deplasa la faţa locului.

Federaţia Rusă, în interesul unei anchete obiective asupra raidului împotriva centrului de detenţie de la Elenovka (Olenivka), din care a rezultat moartea unui mare număr de prizonieri de război ucraineni, a invitat oficial experţii ONU şi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a cerut acces în toate locurile unde au fost duşi morţii şi răniţii şi a oferit de asemenea asistenţă pentru evacuarea răniţilor şi material medical.

Rusia susţine că atacul asupra închisorii a fost efectuat cu un lansator de rachete multiple HIMARS cu rază lungă de acţiune aflat în dotarea armatei ucrainene, care a primit până în prezent circa 12 lansatoare de acest fel din partea SUA. Potrivit Moscovei, în acel centru de detenţie se aflau în momentul atacului 193 de prizonieri de război ucraineni, dintre care 50 au fost ucişi şi 73 sunt răniţi.

De partea sa, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru acest atac, pe care l-a calificat drept o crimă de război rusă deliberată.

Putin anunță noua doctrină militară navală și pune pe jar o lume întreagă

Putin anunță o nouă doctrină militară a Federației Ruse și susține că Marina Rusă va primi ceea ce el numește arme terifiante în lunile următoare, arată Reuters, citată de Radio DCNews.

În discursul de duminică, președintele rus Vladimir Putin a arătat că Marina Rusă va primi rachetele hipersonice Zircon în următoarele câteva luni.

Cu puţin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabileşte obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambiţiile sale de 'mare putere maritimă' care se extind asupra întregii lumi.

Principala ameninţare la adresa Rusiei, spune doctrina, este 'politica strategică a Statelor Unite de a domina oceanele lumii' şi apropierea alianţei militare NATO de graniţele Rusiei.

Rusia îşi poate folosi forţa militară în mod corespunzător situaţiei în oceanele lumii când alte puteri 'soft', precum instrumente diplomatice şi economice, vor fi epuizate, declară doctrina.

Putin nu a menţionat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o 'cuprinzătoare întărire a poziţiei geopolitice a Rusiei' în Marea Neagră şi Marea Azov, notează Agerpres, care citează Reuters. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel