Data publicării:

CRP, Robert Turcescu. Democrația în România rămâne vulnerabilă

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

La patru zile de la declanșarea scandalului Turcescu, Clubul Român de Presă consideră că mass-media trebuie consolidată în contextul în care "cazul Robert Turcescu, ofițer acoperit" demonstrează că democrația în România rămâne vulnerabilă. CRP  precizează că ar putea fi luată în considerare o reglementare referitoare la conflictul de interese "jurnalist-ofițer acoperit".

"Clubul Român de Presă consideră că profesia de jurnalist și calitatea de ofițer acoperit al unui serviciu de informații sunt incompatibile etic și practic și reamintește că prin Codul Deontologic al Clubului se recomandă ca 'ziaristul să nu fie angajat ca informator sau ofițer acoperit al unui serviciu secret', pentru evitarea conflictului de interese.

Efectele negative ale cazului 'Robert Turcesu, ofițer acoperit' trebuie contracarate prin consolidarea autoreglementării profesiei de jurnalist, prin aderarea explicită și funcțională la unul dintre codurile etice ale asociațiilor profesionale sau prin respectarea codurilor proprii ale companiilor din mass-media, care ar trebui completate cu o prevedere referitoare la conflictul de interese 'jurnalist-ofițer acoperit', se arată într-un comunicat transmis, miercuri, Agerpres.

Citește și: ROBERT TURCESCU, OFIȚER ACOPERIT. Sorina Matei: Nu, nu am reușit să dau de Robert Turcescu

Clubul Român de Presă crede că și legiferarea acestei incompatibilități se poate lua în considerare, dacă oportunitatea se decide în interiorul comunității jurnaliștilor și a patronatului din mass-media.

De asemenea, CRP își exprimă speranța că și liderii comunității de informații vor reflecta asupra efectelor și consecințelor cazului "Robert Turcescu, ofițer acoperit".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel