Cronica grevei medicilor de familie, în judeţul lui Boc. „Profesorii ne ziceau: fiţi tari şi veţi învinge! Ne-au terminat, ca pe ei”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Cum i-a învins statul pe medici? Ei spun că prin ameninţări, şantaj şi dezinformare. Vă prezentăm cronica „grevei“ de săptămâna trecută a medicilor de familie, în judeţul premierului Boc, povestită chiar de către aceştia.

Medicul Emiliana Coştiug, reprezentantul medicilor de familie din Cluj, justifică înfrângerea în faţa Casei de Asigurări. „A fost o dezbinare, o spargere a unităţii dintre medici, ne-a declarat dr. Costiug. Care categorie socială a reuşit să ţină piept statului? Nimeni, sunt prea puternici. Mulţi şi-au pus speranţa în noi. Profesorii ne ziceau: fiţi tari şi veţi învinge! Ne-au terminat, la fel ca pe profesori. Pacienţii... nici nu ştiţi cât au fost de solidari. Rezistaţi, ne spuneau, suntem alături de voi ! Presiunea a fost prea mare. Suntem la jumătatea lunii şi nu am mai putut. Îmi pare rău, dar mai mult nu aveam cum să rezistăm“.

Povestea medicilor din Cluj s-a repetat, cu mici diferenţe, în toate judeţele. Iată cum s-a desfăşurat săptămâna de foc a grevei:

„La Cluj, presiunea şi santajul au crescut exponenţial, ne spune dr. Costiug. Luni am avut şedinţa Asociaţiei Medicilor de Familie şi am hotărât că nu semnăm actele adiţionale cu Casa de Asigurări. Marţi, şeful instituţiei ne promitea că n-o să facă presiuni când vor merge colegii la raportări, dar ne cerea ca nici noi să nu facem presiuni asupra lor. Când erau întrebaţi dacă semnează, li se explica faptul că vor câştiga mai mulţi bani. Au semnat 28 de colegi, cei neinformaţi, fricoşi sau slugarnici.

Miercuri, a început şantajul - lângă numele doctorului era trecută farmacia de la care, chipurile, s-ar fi eliberat reţete care urmau a fi imputate. Cei mai mulţi medici au rezistat, au spus eu n-am eliberat nici un formular greşit şi nu semnez....

Miercuri seara, o nouă şedinţă la AMF. Rezultatul: NU semnăm.

Joi dimineaţa, semnaseră 54 din 348 de medici de familie. A venit dezinformarea din presă, că reprezentanţii noştri spun să semnăm şi au început telefoanele. Eu eram la cabinet, aşteptând controlul de la CAS, internetul mergea ca melcul, am reuşit cu greu să dau câteva telefoane şi să trimit un mail. Între timp au început telefoanele de la Casă: colegii erau sunaţi să li se spună că dacă nu merg joi să semneze, de vineri nu se mai poate semna pe iunie, deci pierd o lună din venituri. Se putea reveni la contract abia de la 1 iulie. Altora li s-a spus ca actul adiţional nu mai poate fi semnat decât cu data de 14 iunie. Aşa s-a ajuns la 116 semnături.

Joi seara mulţi mi-au zis:"Până marţi mai rezist, dar după aceea, mă duc şi semnez". Vineri dimineaţa era linişte la CAS, doar o colegă mergea să semneze, plângând...M-a strâns tare şi mi-a spus în hohote: "am început aşa de frumos...dar eu nu mai pot rezista...iartă-mă".

Au început telefoanele din rural, că i-au sunat de la CAS să-i anunţe că nu se vor mai încheia adiţionale de marţi încolo, că au colegi care-au semnat şi dau reţete.

Semnaseră deja 145”.

Ameninţarea cu pierderea pacienţilor

Ca şi în alte judeţe, cei care nu semnau erau ameninţaţi că vor pierde totul. Șeful casei de Asigurări a declarat, miercuri, că au semnat jumătate dintre doctori. Era o exagerare: la Vâlcea se făcuse doar un tabel, telefonic, în cotă intrau şi medicii militari, care nu negociază etc. Duţă i-a îndemnat pe pacienţi să meargă la cei care au semnat, renunţând la medicul pe care îl aveau. Foarte puţini ar fi plecat, dar pentru medicii care au doar 1000 de pacienţi, zece-cinsprezece plecări însemna că pierd contractul cu Casa.

În final Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) şi Societatea Naţională de Medicină Familiei (SNMF) au anunţat suspendarea temporară a protestului de nesemnare a contractelor de furnizare de servicii medicale în relaţia cu Casa de Asigurări. Începând de marţi, 14 iunie 2011, cele două organizaţii recomandă medicilor de familie parcurgerea etapelor legale în vederea semnării contractelor individuale pentru 2011 şi reluarea activităţii medicale în relaţie cu Casa de Asigurări de Sănătate, aşteptând publicarea cât mai rapidă în Monitorul Oficial a modificărilor legislative hotărâte în protocolul semnat.

Citeşte şi:

Rodica Tănăsescu şi Doina Mihăilă, reconfirmate ca lideri ai medicilor de familie

Preşedinta AMFPR, în lacrimi: Mi-e silă că sunt medic de familie în România. Rodica Tănăsescu şi Doina Mihăilă şi-au dat demisia

Anunţul referitor la semnarea de către medicii de familie a noilor contracte cadru cu CNAS, o dezinformare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel