Croații sărbătoresc intrarea în Schengen și trecerea la moneda euro
Croații au parte de un început de an istoric. Au aderat oficial la spațiul Schengen și renunță la propria monedă, kuna, adoptând euro.
Țara s-a angajat să adere la zona euro încă de când a devenit cel mai nou membru al UE, în 2013, scrie BBC.
Partidele naționaliste au vrut să păstreze kuna, dar demersurile lor au fost respinse de curtea constituțională.
Croația devine a douăzeci și șaptea țară din spațiul Schengen, care permite deplasarea liberă între țări în cazul a peste 400 de milioane de cetățeni europeni.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat schimbările drept „două realizări imense” pentru cel mai tânăr stat membru al UE.
Ea a spus că 1 ianuarie - când schimbările au avut loc oficial - a fost o zi „pentru cărțile de istorie”.
Mai presus de toate, acesta ar fi un moment de „bucurie și mândrie pentru poporul croat”, a spus ea.
„Este o mărturie a călătoriei voastre uimitoare, a muncii voastre grele și a hotărârii voastre.”
Prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic, a declarat duminică că țara - o fostă republică iugoslavă care a purtat un război de independență în anii 1990 - și-a „atins obiectivele strategice, de stat și politice” prin cele două schimbări istorice.
El a vorbit la o ceremonie de la punctul de trecere a frontierei Bregana cu vecina Slovenia, unde actele de identitate nu vor mai fi verificate.
Plenkovic a spus că apartenența la Schengen ar „însemna mult pentru Croația ca țară turistică”.
El a adăugat că „faptul că vom fi și în zona euro oferă un alt semnal tuturor celor care vizitează Croația”.
Intrarea Croației în zona Schengen este de așteptat să-i stimuleze industria turistică, care reprezintă 20% din PIB-ul său. Țara primește milioane de vizitatori în fiecare an.
Utilizarea monedei euro este deja larg răspândită în acolo, cu active cheie precum locuințele evaluate în valută și un procent mare din depozitele bancare, de asemenea, denominate în euro.
Experții spun că trecerea la moneda europeană ar trebui să ajute la protejarea economiei Croației într-o perioadă de inflație galopantă pe tot globul.
Euro a fost lansat la 1 ianuarie 1999 ca monedă electronică și a devenit mijloc legal de plată pentru aproximativ 300 de milioane de oameni din 12 state membre la 1 ianuarie 2002. Odată cu aderarea Croației, există acum 20 de țări în zona euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News