Data actualizării:
Data publicării:

Croaţia, în pragul aderării la Spaţiul Schengen. Se așteaptă la un răspuns pozitiv (France Presse)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Croaţia va fi fixată joi pe chestiunea aderării la Schengen, iar dacă va fi integrată în acest mare spaţiu european de liberă circulaţie, cozile uriaşe de aşteptare ale maşinilor la frontierele sale cu Ungaria şi Slovenia vor deveni amintire, comentează marţi AFP. 

Croaţia se aşteaptă la un răspuns pozitiv, ale cărui efecte vor intra în vigoare la 1 ianuarie şi vor aduce beneficii turismului, sector-cheie al economiei sale. Miniştrii de Justiţie din UE se vor reuni joi pentru a lua o decizie în legătură cu aderarea Croaţiei, României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

Zagrebul a depus cererea de aderare în 2016. Unul din principalele puncte sensibile ale dosarului său este capacitatea poliţiei croate de a gestiona frontiere cu state vecine care nu sunt membre ale UE (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia), în contextul în care migraţia ilegală reprezintă o provocare serioasă pentru ţară. Din 2015, milioane de de migranţi, mulţi dintre ei fugiţi din zone de război, au încercat să ajungă UE punându-şi chiar viaţa în pericol.

Acest val a fost urmat de pandemia de COVID în 2020, două evenimente care au determinat ţările din Spaţiul Schengen să reintroducă unele controale la frontiere.

Dacă Croaţia va adera la Spaţiul Schengen, o zonă de liberă circulaţie pentru peste 400 de milioane de persoane în Europa, acest lucru va duce la eliminarea cozilor de aşteptare de mai mulţi kilometri la punctul de trecere a frontierei Bregana între Croaţia şi Slovenia.

'La 1 ianuarie, vom ridica barierele, iar circulaţia va fi liberă', a declarat pentru AFP şeful poliţiei de frontieră, Zoran Niceno, anticipând un răspuns pozitiv. La aeroporturi, decizia ar intra în vigoare la 26 martie, din motive tehnice.

Libera circulaţie ar reprezenta un atu important pentru turism, un sector-cheie al economiei acestei ţări de 3,9 milioane de locuitori, facilitând sosirea de vizitatori, a declarat recent şeful biroului naţional de turism, Kristjan Stanicic. Croaţia a primit în acest an de patru ori mai mulţi turişti decât numărul său de locuitori.

'Toţi transportatorii rutieri vor fi încântaţi', anticipează la rândul său Vladimir Jurcec, de la Asociaţia Naţională a Transportatorilor. La 1 ianuarie, Croaţia va adera de asemenea şi la zona euro, scrie Agerpres.

Citește și - Austria blochează aderarea României la Schengen. Chirieac: Te asigur că dacă acest om îl sună pe Karl Nehammer, Austria va vota în favoarea țării noastre

 

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre reticența Austriei în a-și da acordul pentru aderarea României la Spațiul Schengen.

Cancelarul Karl Nehammer a explicat, pentru televiziunea austriacă Orf, că planul de acţiune al Comisiei Europene pentru ruta Balcanilor de Vest în ceea ce priveşte migraţia "este un prim pas important". Acesta a transmis că Austria nu este îngrijorată doar de ruta Balcanilor de Vest, ci şi în ceea ce priveşte rutele migraţioniste din Bulgaria, România şi Ungaria spre Austria. 

Astfel, el a reiterat faptul că răspunsul este un NU categoric în ceea ce priveşte extinderea Schengen spre România şi Bulgaria, fără să facă şi alte solicitări (citește continuarea AICI).

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la România TV, la emisiunea moderată de Niels Schnecker, unde a comentat decizia Austriei a refuza intrarea României în Spațiul Schengen. Anterior, moderatorul făcuse câteva remarci privitoare la corporațiile austriece care sunt pe piața din România:

„Nu cred că distinsele corporații nu au avut doleanțe neîndeplinite în Statul Român. Din nefericire, Guvernul României a lăsat toată greutatea crizei pe antreprenorii români, de la majorarea importantă de taxe și impozite și până la majorarea salariului minim, fără consultarea reală a patronatelor din țara noastră.

Eu cred că e vorba de alte lucruri. Pe de o parte e vorba de lipsa de performanță în politica externă a României. Lucrurile astea nu vin intempestiv. Olanda a acceptat! Companiile din Olanda care sunt în România au discutat cu premierul Mark Rutte și olandezii au spus că e și în interesul lor ca România să intre în Spațiul Schengen. Olanda, după cum ați văzut, și-a schimbat opinia față de România. Sunt convins că și companiile austriece din România doresc să intrăm în Schengen“, a spus analistul politic Bogdan Chirieac. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel