Data actualizării:
Data publicării:

Croația face progrese cu planurile privind SMR (reactoarele modulare mici). Ce se întâmplă în România

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zfzysko
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @zfzysko

Croaţia înregistrează progrese cu planurile de a construi reactoare modulare mici (SMR) pentru rezolvarea deficitului de electricitate.

Vezi și - Frăția uraniului. Cum au ajuns trei băieți deștepți din energie să împartă fifty-fifty cu Nuclearelectrica reactoarele de la Doicești

Anunțul a fost făcut ministrul Economiei, Ante Susnjar, într-un interviu acordat Radioteleviziunii croate, transmite Xinhua. Susnjar a precizat că un grup de lucru dedicat energiei nucleare, înfiinţat în februarie de Guvern, "merge mai departe cu rezultate foarte bune", având întâlniri cu părţile interesate în furnizarea de tehnologie nucleară.

Cadrul legal urmează să fie aprobat de Parlament până în vară



Grupul va prezenta cadrul legal ce urmează să fie aprobat de Parlament până în vară şi va propune crearea unei agenţii care va superviza proiectul, a adăugat ministrul Economiei.

Acesta a dat asigură că statul croat îşi menţine angajamentul de a investi în sectorul energetic, pentru a obţinerea autonomiei energetice, notează Agerpres.

Ce se întâmplă în România cu SMR

În România, Conglomeratul japonez IHI a primit în februarie 2025 un contract de fabricare a unei machete de module compozite din oțel pentru pereții laterali ai clădirii reactorului NuScale Power de la Samsung C&T Corporation, anunța un comunicat al IHI. Contractul semnat de Samsung cu IHI este despre proiectul SMR, respectiv reactoare mici modulare, din România care utilizează tehnologia NuScale Power Corporation la un fost amplasament de centrală electrică pe cărbune din Doicești, România.

Până când poate întârzia statul român decizia

În luna mai 2025, Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor modulare mici (SMR) cu care România ar putea face o centrală nucleară de 472 MW la Doicești în județul Dâmbovița, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune, și-a modificat estimarea cu privire la momentul în care statul român ar urma să ia hotărârea finală de investiție despre implementarea sau nu a proiectului.

Prin urmare, dacă în martie americanii anticipau că această hotărâre va fi luată în trimestrul 4 din 2025, NuScale o așteaptă în ultima parte a T1 2026 ori în prima parte a trimestrului 2 din 2026, conform companiei. Totodată, americanii iau în considerare o eventuală extindere a fazei 2 a studiului de inginerie până în primul trimestru din anul 2026.

Vezi și - Ce presupune amplasarea reactoarelor modulare mici (SMR) pe teritoriul României. Ambasadorul Rim Kap-soo: Ar fi prima țară din lume care are așa ceva / video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel