Criză Venezuela. Italia și Argentina, poziție privind intervenția militară
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Protest-Venezuela
Protest-Venezuela
Ministrul de externe argentinian Jorge Faurie şi omologul său italian Enzo Moavero Milanesi, aflat în vizită la Buenos Aires, au respins miercuri posibilitatea unei intervenţii militare în Venezuela, transmite EFE.

"Poziţia italiană este în acord cu cea argentiniană.(...) Suntem împotriva oricărei soluţii care recurge la intervenţii armate, vrem un proces de consolidare naţională, care să elimine violenţa din scenariu, precum şi soluţia militară dintre soluţiile posibile", a declarat Milanesi.

Totodată, oficialul italian a spus că prioritatea guvernului său este soluţionarea "urgenţei umanitare" pe care o trăieşte statului din Caraibe."Există o urgenţă umanitară foarte gravă în Venezuela, fără precedent, există o lipsă a produselor de primă necesitate, alimente şi medicamente. Trebuie depăşită această situaţie absurdă şi inacceptabilă, care împiedică accesul la ajutorul umanitar internaţional", a adăugat el.

Milanesi a cerut ONU" să asigure canale de acces" pentru ajutorul umanitar şi a reamintit că guvernul italian nu îl recunoaşte pe Maduro ca preşedinte al Venezuelei. 'Am spus în Parlamentul italian şi repet aici că Italia nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, în consecinţă, nu recunoaşte legitimitatea actualului preşedinte Maduro. Italia recunoaşte deplina legitimitate a alegerilor pentru Adunarea Naţională", a subliniat şeful diplomaţiei italiene.

Îl apără pe Guaido, dar refuză intervenția în forță

Această poziţie este similară celei susţinute de Argentina de la înrăutăţirea crizei din Venezuela şi celei adoptate la sfârşitul săptămânii trecute la Bogota, în cadrul reuniunii Grupului de la Lima cu SUA, unde a fost prezent şi preşedintele Adunării Naţionale, opozantul venezuelean Juan Guaido.

'Cred că ţările din Grupul de Lima şi Argentina, în special, am fost foarte clare în privinţa nefavorizării recurgerii la forţă sau la o soluţie care să utilizeze forţa, a declarat presei la Palatul San Martin din Buenos Aires ministrul argentinian de externe.

Faurie s-a referit şi la ipoteza arestării opozantului Guaido la întoarcerea sa în Venezuela, ca urmare a interdicţiei de a părăsi ţara impusă de regimul preşedintelui Maduro, afirmând că intenţia sa este de a-l 'apăra' pe preşedintele interimar. 'Ţările Grupului de la Lima ne-am luat un angajament foarte clar de a-l apăra pe Juan Guaido la întoarcerea sa în Venezuela (...) Considerăm responsabile acele persoane care exercită funcţii de securitate pe teritoriul venezuelean de a veghea asupra integrităţii personale a preşedintelui Guaido, a familiei sale şi a întregii conduceri a Adunării Naţionale", a concluzionat el.

Pe lângă criza din Venezuela, pe agenda discuţiei bilaterale a mai figurat actualizarea acordului de cooperare strategică dintre cele două ţări, ce datează din 1998, care ar urma să ţină cont de aspecte cum ar fi cooperarea între întreprinderile mici şi mijlocii, recunoaşterea diplomelor universitare şi a calificărilor profesionale sau acţiuni comune de combatere a corupţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel