Criză umanitară. Sute de mii de oameni așteaptă ajutor
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Inundatii - foto cu caracter ilustrativ
Inundatii - foto cu caracter ilustrativ
Autoritățile sunt depășite de numărul mare de oameni sinistrați în urma ciclonului Idai care a afectat la sfârșitul săptămânii trecute Mozambicul.

Echipele de salvare din Mozambic se străduiesc să ajungă la mii de oameni blocați pe acoperișuri și în copaci și au nevoie urgentă de mai multe elicoptere și bărci, pe măsură ce apele post-ciclon continuă să crească. Mozambicul, care a fost lovit de ciclonul Idai la sfârșitul săptămânii trecute, a declarat o stare de urgență și a cerut ajutorul internațional, anunță The Guardian.

Echipele de salvare, personalul militar și voluntarii se grăbesc să salveze mii de oameni înainte ca nivelurile râurilor afectate de ploi să crească, dar cu patru elicoptere, o mână de bărci și condiții extrem de dificile au reușit să salveze până acum aproximativ 413.

"Nici măcar nu știu dacă am făcut o centralizare. Sunt atât de mulți oameni. numărul lor este imens. Facem tot ce putem", a spus Travis Trower de la Rescue Africa de Sud, adaugând că mulți oameni stau în apă, dar cei încă în viață, pe care i-a văzut din elicopter, erau într-o stare foarte proastă.

La limita supraviețuirii

"Suntem de multe ori la câțiva metri de la sol, așa că suntem foarte apropiați de ei. Vedem că sunt fragili, că sunt obosiți, că le e foame. Nu există apă, nici mâncare, stau în frig noaptea. E devastator", a mai spus el.

În regiune ai mult de 400 de kilometri pătrați sunt inundați, iar în unele locuri apa este de 6 metri adâncime. Cel puțin 600.000 de persoane sunt afectate, potrivit Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), de la cei a căror viață este în pericol imediat până la cei care au nevoie de alte tipuri de ajutor.

În regiune încă cad ploi, iar prognoza meteo arată că nici în zilele următoare vremea nu se va schimba. Președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, a avertizat că pot fi valuri de până la opt metri înălțime.

Echipele de urgență își schimbă concentrarea de la salvare la acordarea de ajutor și evacuarea orașului Buzi, un oraș de 200.000 de locuitori, care se așteaptă să fie parțial scufundat în creșterea viitoare. Imagini aeriene lansate de agenția de asistență în caz de catastrofe din Mozambic, INGC, au arătat supraviețuitorii stau pe clădirile înalte din cartierul Buzi, care este zona cea mai afectată.

Vezi și: Peste 100 de morți în urma unei furtuni violente

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel