Data publicării:

Şefa diplomaţiei britanice: Este extrem de probabil ca Putin să îşi dorească ocuparea Kievului

Autor: Julia Pandi | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a declarat că este extrem de probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să îşi dorească să invadeze Ucraina şi să ocupe capitala Kiev.

Şefa diplomaţiei britanice Liz Truss a declarat vineri că este 'extrem de probabil' ca preşedintele rus Vladimir Putin să îşi dorească să invadeze Ucraina şi să ocupe capitala Kiev, după recunoaşterea de către Moscova a independenţei unor teritorii separatiste proruse, informează AFP, citat de Agerpres.

'Considerăm că este extrem de probabil ca el să îşi ducă la bun sfârşit planul pentru o invazie totală a Ucrainei', a afirmat ministrul britanic de externe la postul de televiziune Sky News.

'Considerăm că este extrem de probabil că asta este ceea ce ia în considerare', a adăugat ea, ca răspuns la o întrebare despre o eventuală ocupare a Kievului.

Liz Truss: Marea Britanie nu este încă sigură dacă trupele ruse au intrat în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk

În acelaşi timp, într-un interviu separat pentru postul de radio LBC, Liz Truss a precizat că Marea Britanie nu este încă sigură dacă trupele ruse au intrat în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei.

'Nu avem dovezi verificate că s-a petrecut acest lucru', a spus ea, răspunzând unei întrebări dacă desfăşurarea de trupe ruse în cele două regiuni, ordonată de Putin, s-a produs, potrivit Reuters.

'Situaţia este în prezent ambiguă. Trebuie să fim absolut clari când se va întâmpla asta şi vom fi clari când se va întâmpla', a spus şefa diplomaţiei britanice.

"Pe internet circulă tot felul de materiale false"

'Ce vreau să spun este că pe internet circulă tot felul de materiale false. Vreau să mă asigur că serviciile noastre de informaţii verifică pe deplin ce se întâmplă', a adăugat ea.

După anunţul de marţi cu sancţiunile Londrei, care vizează trei oligarhi apropiaţi de Kremlin şi bănci ruse, Liz Truss a reamintit în interviul pentru Sky News că Marea Britanie este pregătită să meargă şi mai departe în cazul unei noi escaladări militare.

Acest regim de sancţiuni, 'cel mai dur adoptat vreodată împotriva Rusiei' de către Marea Britanie, va face ca 'Vladimir Putin, regimul său şi economia rusă să aibă de suferit', a subliniat ea.

'Însă vom merge şi mai departe dacă vedem o invazie totală în Ucraina', a atras atenţia ministrul britanic de externe, oferind ca exemplu o limitare a accesului Moscovei pe pieţele britanice, în special în privinţa datoriei suverane.

Aceste noi sancţiuni ar fi luate 'în comun cu aliaţii noştri internaţionali', a precizat Liz Truss.

Conform site-ului Politico, guvernul britanic lucrează la o nouă serie de sancţiuni care vor fi anunţate în următoare zile şi care vor viza o listă mai lungă de oligarhi şi de apropiaţi de rang înalt ai lui Putin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel