”Criza și după criză - Schimbarea lumii”, un nou volum semnat Andrei Marga
La Editura Eikon a fost publicată recent ediția a treia, revizuită și extinsă, a volumului ”Criza și după criză - Schimbarea lumii”, semnată de reputatul profesor universitar clujean Andrei Marga, lucrare consacrată unei teme actuale, de o importanță vitală în perioada pe care o traversăm cu toții, criza.
Așa cum însuși autorul remarcă în prefața volumului, ”criza financiară și economică începută în 2008 a lăsat oamenii perplecși”, după ce semnele incapacității de plată și ale insuficienței lichidităților financiare, secondate, în unele state, de reducerea creditării, de scăderea activităților economice, de șomaj și de frământări sociale și-au făcut tot mai acut prezența.
Deoarece fostul ministru de Externe Andrei Marga consideră că întrebări de genul ”cu ce fel de criză avem de-a face?”, de unde vine această criză?” sau ”ce este de făcut pentru ieșirea din criză?” nu mai sunt adresate doar economiștilor, acesta consideră că este ”datoria intelectualilor să articuleze viziunea asupra realităților trăite de oameni, în scrieri cât mai accesibile”.
Sunt întrebări la care toți factorii decidenți, nu numai economiștii, sunt chemați să găsească răspunsuri pentru a se putea acționa în viitor, consideră renumitul profesor de filosofie contemporană și logică generală Andrei Marga.
Structurată în șase părți mari, actuala ediție a volumului, ”Criza și după criză - Schimbarea lumii” informează, analizează și comentează pe înțelesul tuturor schimbările ce au loc în lumea actuală. Cele două noi părți introduse, partea a IV-a, Schimbarea lumii, care evocă câteva indicii ale schimbării lumii din anii și deceniile noastre, și partea a V-a, România într-o lume în schimbare, care cuprinde texte programatice, elaborate de la preluarea funcției de ministru al afacerilor externe, apără, așa cum autorul spune în prefață, ”teza nevoii de a reclădi politica externă a României și de a reprezenta țara noastră ca un actor cu contribuții semnificative în Uniunea Europeană și NATO, atașat valorilor euroatlantice și sincronismului. România trebuie eliberată de politica externă de a recurge la ”plăți” și reinstalată printre țările demne ale Europei unite și ale lumii, ce cooperează intens în beneficiul mutual”.
În finalul cărții, autorul volumului ”Criza după criză - Schimbarea lumii”, în calitate de ministru al Afacerilor Externe atașează trei anexe relevante pentru România anului 2013: ”Agenda înnoirilor în cadrul Ministerului Afacerilor Externe în perioada 15 iulie - 1 octombrie 2012”, ”Revenirea la democrație și la valorile europene (iulie 2012)” și ”Informare cu privire la exercitarea dreptului de vot la secțiile de votare organizate în străinătate”.
Cartea de față merită a i se acorda toată atenția, oferind celor care vor să afle, multe informații în legătură cu tema complexă a prezentului: criza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News