Data actualizării:
Data publicării:

Criză Rusia - Ucraina. Un CIVIL, ucis de un bombardament lansat de separatiștii proruși/ Invazia rusă ar ZDROBI VIOLENT poporul ucrainean/UPDATE

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Ministerul rus al Apărării
foto Ministerul rus al Apărării

Tot mai multe informații incerte sunt lansate în spațiul public din zona de conflict Rusia - Ucraina. Sunt lansate știri care sunt confirmate de o singură parte, respectiv de cel care acuză.

UPDATE: Civil ucis de un bombardament al separatiștilor proruși din Ucraina

Un civil a fost ucis de un bombardament al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat luni guvernatorul regional, transmite AFP.

Victima, un bărbat născut în 1970, a fost ucis în satul Novoluganske, situat la aproximativ 30 de kilometri de bastionul rebel Doneţk, a precizat pe Facebook guvernatorul Pavlo Kirilenko, conform Agerpres. 

De asemenea, bombardamentul a cauzat întreruperea furnizării energiei electrice şi a agentului termic şi a avariat un gazoduct din sat, potrivit aceleiaşi surse.

În ultimele zile în estul Ucrainei s-a observat o multiplicare a violenţelor pe linia frontului cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

UPDATE: Miniştrii de externe francez şi rus se întâlnesc la Paris

Miniştrii de externe francez şi rus, Jean-Yves Le Drian şi Serghei Lavrov, au convenit să se întâlnească vineri, la Paris, pentru ”consultări pregătitoare” în vederea unui summit consacrat Ucrainei, a anunţat luni diplomaţia franceză, transmit AFP, Reuters şi DPA.

În timpul unei convorbiri telefonice desfăşurate luni, Jean-Yves Le Drian i-a propus omologului său rus ”să se deplaseze la Paris vineri 25 februarie, cu care acesta din urmă a fost de acord, pentru a ţine consultări pregătitoare pentru summitul care în principiu a fost acceptat de către cei doi preşedinţi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE francez.

UPDATE: SUA, acuzate de propagandă de război

Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat luni că acuzaţiile occidentale potrivit cărora Rusia plănuieşte să atace Ucraina sunt propagandă de război pusă la cale de Departamentul de Stat al SUA, relatează Reuters, conform Agerpres. 

Serghei Narîşkin i-a spus preşedintelui rus Vladimir Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate că aceste acuzaţii sunt menite să provoace Ucraina să treacă la acţiuni militare.

Şeful SVR a mai spus că partenerilor occidentali trebuie să li se dea ultima şansă să forţeze Kievul să respecte procesul de pace din estul Ucrainei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că va decide luni dacă Rusia va recunoaşte independenţa celor două teritorii separatiste din estul Ucraina, o decizie care riscă să pună capăt procesului de pace în acest conflict.

”Am ascultat opiniile noastre, decizia va fi luată astăzi (luni n.r.)”, a declarat Vladimir Putin în faţa membrilor Consiliului de Securitate rus, la finalul unei reuniuni transmise de televiziunea rusă şi care a avut loc la începutul după-amiezii.

UPDATE: Ucraina cere o reuniune imediată a Consiliului de Securitate al ONU

Ucraina a cerut luni o reuniune "imediată" a Consiliului de Securitate al ONU, în contextul ameninţării unei invazii ruse, relatează AFP şi Reuters.

"La solicitarea preşedintelui Volodimir Zelenski, cer oficial consultări imediate ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU în numele articolului 6 al memorandumurilor de la Budapesta", a postat pe Twitter ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, conform Agerpres. 

UPDATE: Invazia rusă ar zdrobi violent poporul ucrainean

O invazie rusă în Ucraina ar încerca să zdrobească în mod violent poporul ucrainean, a indicat luni consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează France Presse, conform Agerpres. 

Dacă Rusia invadează Ucraina, ”acesta va fi un război dus contra poporului ucrainean pentru a-l reprima, a-l zdrobi, a-l răni”, a subliniat Sullivan pentru postul de televiziune american NBC.

O operaţiune militară rusă ar fi, astfel, ”brutală în mod particular şi ar costa vieţi de ucraineni şi de ruşi, fie ei civili sau militari”, a adăugat demnitarul american.

Statele Unite au avertizat deja ONU cu privire la existenţa unei liste negre, elaborată de Moscova, cu ucraineni care ar urma să fie eliminaţi în cazul unei invazii ruse, potrivit unei scrisori oficiale consultate duminică de AFP.

Washingtonul dispune de ”informaţii credibile care indică faptul că forţele ruse stabilesc liste cu ucraineni de ucis sau de trimis în lagăre în caz de ocupare militară” a Ucrainei, arată respectiva scrisoare adresată Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet.

O reprezentantă a Departamentului de Stat al SUA subliniază în scrisoare că o invazie rusă în Ucraina ar putea duce la abuzuri precum răpiri de persoane sau cazuri de tortură, ţintele fiind disidenţii politici.

Rusia transmite că a eliminat sabotori, Ucraina afirmă că NU EXISTĂ

Armata rusă a anunțat că a ucis cinci ”sabotori” veniți din Ucraina. În același timp, acuză că două vehicule militare ucrainene au trecut frontiera, conform agențiilor de presă ruse, citate de AFP și Reuters.

”În cursul luptelor, cinci persoane care făceau parte dintr-un grup de sabotori şi de recunoaştere care a violat frontiera Rusiei au fost eliminate”, a anunţat armata, transmite Agerpres. 

”Două vehicule de luptă de infanterie ale forţelor armate ucrainene au intrat (în Rusia) de pe teritoriul Ucrainei pentru a evacua grupul de sabotori spre teritoriul ucrainean”, potrivit acelorași surse. Vehiculele militare ucrainene în cauză au fost distruse, transmite Interfax. 

Ucraina respinge informațiile transmise de ruși, catalogându-le drept fake news. ”Nici măcar unul dintre militarii noştri nu a trecut frontiera cu Federaţia Rusă şi niciunul dintre ei nu a fost ucis astăzi (luni)”, a declarat presei un înalt responsabil al Ministerului de Interne, Anton Gheraşcenko.

În același timp, în cursul dimineţii, Rusia a afirmat că un tir de artilerie ucrainean a distrus o mică clădire care ţinea de postul de frontieră din regiunea Rostov, ceea ce Ucraina a dezminţit.

Putin transmite că se confruntă cu o amenințare serioasă

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, afirmă că țara lui se confruntă cu o amenințare serioasă. 

”Utilizarea Ucrainei drept instrument de confruntare cu ţara noastră reprezintă o ameninţare serioasă, foarte mare pentru noi”, a declarat Vladimir Putin, în timpul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Securitate rus, afirmând că prioritatea Moscovei ”nu este confruntarea, ci securitatea”.

Totodată, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia analizează cererea formulată de cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei de a le recunoaşte independenţa, conform Agerpres. 

"Scopul reuniunii noastre de astăzi este de a-i asculta pe colegii noştri şi a determina următorii noştri paşi în această direcţie", a declarat Vladimir Putin în timpul reuniunii Consiliului de Securitate rus.

Liderii separatiști i-au cerut ajutorul lui Putin

Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o ”cooperare în materie de apărare”. 

Liderii celor două teritorii separatiste din estul Ucrainei l-au îndemnat luni pe preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa acestor teritorii şi să pună în funcţiune o "cooperare în materie de apărare", informează AFP.

Aceste apeluri, coordonate şi difuzate la televiziunea rusă, au fost lansate de liderii "Republicii Populare Doneţk" şi "Republicii Populare Lugansk", Denis Puşilin şi Leonid Pasetcinik.

Marţea trecută, deputaţii ruşi au votat la rândul lor un apel către preşedintele Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa teritoriilor separatiste proruse care luptă, cu sprijinul Moscovei, împotriva armatei ucrainene în estul Ucrainei de opt ani.

Miercuri, Kremlinul a admis că recunoaşterea celor două autoproclamate republici populare Lugansk şi Doneţk nu ar fi conformă cu Acordurile de la Minsk privind reglementarea conflictului din Donbas, a căror respectare Rusia o cere.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat că recunoaşterea celor două regiuni separatiste de către Moscova va însemna denunţarea Acordurilor de la Minsk, cu toate consecinţele care decurg din aceasta.


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunţat luni că urmează să se întâlnească cu omologul său american Antony Blinken joi, 24 februarie, la Geneva, conform AFP. ”O astfel de întâlnire este prevăzută pentru 24 februarie, la Geneva” a afirmat Lavrov la reuniunea mai sus amintită. 

S-a pregătit Rusia pentru sancțiunile economice? 

Agenţia rusă de rating ACRA estimează că băncile din Rusia au importat în decembrie bancnote străine în valoare de cinci miliarde de dolari, faţă de 2,65 miliarde cu un an înainte, transmite luni Reuters, citat de Agerpres. 

Agenţia apreciază că este vorba de o măsură preventivă în caz că Moscova va fi supusă unor sancţiuni internaţionale, în contextul crizei ucrainene.

Importurile de cash ale Rusiei sunt în general mai ales sub formă de dolari, pe care mulţi ruşi îi preferă ca protecţie faţă de devalorizarea rublei sau faţă de creşterea inflaţiei - efecte probabile ale eventualelor sancţiuni.

Valeri Piven, director în cadrul ACRA, a declarat agenţiei Reuters că din calculele bazate pe rapoartele tehnice depuse lunar de băncile comerciale la banca centrală a Rusiei reiese de asemenea că în noiembrie s-au importat bancnote în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel