Urmărește emisiunea live
Criză refugiați. UE, ATENȚIONARE pentru Ungaria
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Legea adoptată marți de Parlamentul de la Budapesta, care vizează plasarea sistematică în detenție a tuturor solicitanților de azil din Ungaria, reprezintă o "încălcare clară" a Convenției Europene a Drepturilor Omului, a atras miercuri atenția Consiliul Europei, potrivit AFP, transcrie Agerpres.

"Faptul de a-i priva automat de libertate pe toți solicitanții de azil este o încălcare clară a obligațiilor Ungariei" față ce această Convenție, a declarat comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, într-un mesaj publicat pe pagina sa de internet.

Juristul leton s-a declarat "extrem de îngrijorat" de adoptarea acestei legi, care este "susceptibilă să înrăutățească situația deja extrem de problematică a solicitanților de azil în Ungaria".

Conform jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), "a plasa în detenție o persoană cu scopul de a-i refuza intrarea pe teritoriu sau de a o expulza (în țara de origine) trebuie să fie o măsură la care să se recurgă în ultimă instanță, doar dacă nu pot fi folosite măsuri mai puțin coercitive", a reamintit Muiznieks.

Legea adoptată marți de Budapesta se va aplica atât nou-veniților, cât și solicitanților de azil deja aflați în țară, în număr de 586 în februarie. Imigranții vor fi plasați în "zone de tranzit" la frontierele cu Serbia și Croația, unde vor fi închiși în așteptarea unei decizii definitive privind cererea lor de azil. Vor putea să părăsească acest zone doar dacă se întorc în țara din care au venit.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați s-a declarat marți 'profund îngrijorat' de adoptarea acestei noi legi care, în opinia sa, "încalcă obligațiile Ungariei față de legile internaționale și europene".

Comitetul Helsinki Ungaria a criticat de asemenea puternic noua lege, precizând că "Ungaria își continuă politica de ignorare deplină a obligațiilor sale față de dreptul european și internațional și de încălcare a drepturilor solicitanților de azil".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel