Criza profesiei didactice. Lector univ. dr. Oana Moșoiu: Ce măsuri trebuie luate pentru a avea profesori buni / video
Lector univ. dr. Oana Moșoiu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, a fost invitată la emisiunea „DC Edu”, de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici, unde a explicat care sunt evoluțiile în formarea cadrelor didactice.
Prof. Oana Moșoiu a subliniat importanța unui profesor bine pregătit pentru asigurarea unei educații de calitate și a menționat că reformele educaționale trebuie să se centreze pe formarea inițială a cadrelor didactice. Deși s-au făcut îmbunătățiri, precum introducerea unui masterat didactic cu un an de practică, există discuții privind eficiența acestuia.
„Vorbim de educație de calitate. Este un orizont, un obiectiv spre care tindem. Să sperăm că această claritate nu va fi un obiectiv atât de îndepărtat. Ce rol joacă profesorii în asigurarea unei educații de calitate pentru că aici sunt probleme, sunt discuții. Vorbim de o criză a profesiei didactice. Care sunt evoluțiile în formarea cadrelor didactice? Ce se face pentru a avea profesori buni?", a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului.
„În primul rând, reformele, intențiile și tot ce înseamnă educație de calitate au în centru un profesor bun care devine probabil un director de școală bun. Nu se poate face un curriculum bun fără profesori.
Direcția în care a mers formarea inițială a cadrelor didactice este, în primul rând, calitatea pe care o trimitem în sistem absolvenților de studii care conduc și certifică în profesia didactică.
S-au făcut îmbunătățiri, acest masterat didactic în care un an de zile se face practică. Sunt câteva discuții și merită pusă întrebarea dacă avem totuși o evaluare de impact la masteratul didactic pentru că există o discuție care a adus pe masă povestea practicii.
De aceea, un an de zile stă la catedră, dar dacă nu este supervizat, nu este ghidat, nu primește feedback... Atenție! Autonomia debutantului este încă scăzută și are nevoie de ghidaj, deci e un tip de practică care nu înseamnă doar să lași un absolvent la catedră și se va descurca, cât e vorba de a dezvolta niște abilități într-un mod sistematic, structurat, adică urmând niște demersuri legate de cum învață profesioniștii.”, a spus lector univ. dr. Oana Moșoiu.
„Problema e punerea în acțiune"
Prof. Oana Moșoiu a subliniat importanța elaborării și implementării eficiente a standardelor și profilului pentru profesia didactică. Aceasta a accentuat că, pe lângă crearea documentelor de reglementare, este crucială implementarea lor prin programe susținute pe termen lung, cu evaluări și ajustări rapide, fără a aștepta decenii pentru rezultate.
„Dincolo de masteratul didactic, rămâne un parcurs de carieră care acum este într-o propunere de reorganizare cu licențiere, grad II și grad I, cu o discuție care nu știm dacă se va materializa pe titularizare, dacă vorbim de o titularizare, dacă rămânem doar cu licențierea. Licențierea în profesie înseamnă să am dreptul să practic, iar titularizarea înseamnă să mă duc la o catedră și să-mi iau un post care îmi permite să-mi practic profesia.
Sunt în elaborare standarde și profilul pentru profesia didactică, dar la nivel de reglementări putem să facem documente, și au mai fost făcut documente de bună calitate înainte, însă problema e punerea lor în acțiune într-un parcurs.
Atenție! Nu e doar a le da drumul în lume, ci ai nevoie de programe care să susțină implementarea lor, integrarea lor în practicile de sistem. Adică să gândești un program prin care să susții 3-7 ani de zile ca toate aceste standarde, idei legate de profil, măsuri, indicatori, instrumente de evaluare, să fie implementate într-un mod ghidat, sistematic, să culegi date, să vezi dacă e bine, dacă nu trebuie ajustat din timp și trebuie ajustat mult mai repede. Nu mai poți aștepta cicluri întregi, să spui: „Stai să treacă 20 de ani”. Nu mai ai acest timp!”, a spus lector univ. dr. Oana Moșoiu la emisiunea „DC Edu", de pe DC News, DC News TV și Părinți și pitici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News