Data publicării:

Criza politică din Franța. Marine Le Pen, avertisment pentru Macron: Nu-i rămâne decât demisia

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, a făcut afirmații dure la adresa lui președintelui Franței, Emmanuel Macron, cu numai zece zile înainte de alegerile anticipate.

Marine Le Pen, lidera extremei drepte franceze, a apreciat vineri că președintelui Emmanuel Macron nu-i va rămâne ”decât demisia pentru a ieși potențial din criza politică” declanșată prin dizolvarea Adunării Naționale (camera inferioară) și convocarea de alegeri legislative anticipate, ceea ce ar putea aduce extrema dreaptă la putere în luna iulie, potrivit AFP, scrie Agerpres.

”Nu-l invit pe Emmanuel Macron să demisioneze. Eu respect instituțiile. Notez doar că, atunci când există un blocaj politic, când există o criză politică, sunt trei posibilități”, a explicat ea, cu ocazia unei deplasări la Courrieres, în circumscripția Pas-de-Calais (nord), unde speră să fie realeasă deputată.

Le Pen: Președintelui nu-i rămâne decât demisia

”Există remanierea, există dizolvarea și există demisia președintelui. Remanierea în aceste circumstanțe nu pare extrem de utilă. Dizolvarea tocmai a fost operată. Deci președintelui nu-i rămâne decât demisia pentru a ieși potențial dintr-o criză politică.

Este o constatare. Nu este o cerere, el va face exact ceea ce vrea și ceea ce Constituție îi dă libertatea să facă”, a mai adăugat Le Pen, candidata învinsă de trei ori în alegerile pentru președinția Franței, în timp ce un ultim sondaj apărut vineri creditează Adunarea Națională (Rassemblement national /RN/) cu 250 până la 300 de deputați în viitoarea Adunare Națională, între majoritatea relativă și majoritatea absolută (298 de locuri).

Emmanuel Macron afirmase săptămâna trecută că exclude să demisioneze, oricare ar fi rezultatul alegerilor legislative din 30 iunie și 7 iulie.

Decizia sa șocantă de a convoca alegeri legislative anticipate după eșecul său în alegerile pentru Parlamentul European în fața RN - care a obținut de două ori mai multe voturi în acest scrutin decât partidul său, Renaissance - este criticată până și în propria tabără, notează AFP.

Citește și: 7 europarlamentari au părăsit Grupul Renew. Puterea lui Macron la Strasbourg, tot mai slăbită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel