Data publicării:
CRIZA MEDICAMENTELOR, SOLUȚII. Dezbatere VIDEO: Cauze și soluții
DCMedia Group, prin DCNews.ro, DCMedical.ro și DCBusiness.ro, organizează o dezbatere vitală pentru piața medicamentelor, care va identifica atât cauzele, cât și soluțiile pentru criza medicamentelor.
În contextul actual, dezbaterea "Politicile publice: cauză sau soluţie pentru criza medicamentelor" este una ONLINE și este transmisă LIVE de la ora 10:00, pe cele trei site-uri.
Invitați
Horațiu MOLDOVAN - Secretar de stat, Ministerul Sănătății
Roxana STROE - Președinte Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale
Cristian BUȘOI – Europarlamentar
Carmen AVRAM – Europarlamentar
Tudor CIUHODARU - Europarlamentar
Attila LÁSZLÓ – Președinte Comisia pentru sănătate publică din Senatul României
Adrian WIENER - Comisia pentru sănătate publică din Senatul României
Emanuel-Gabriel BOTNARIU - Comisia pentru sănătate publică din Senatul României
Florin BUICU – Președinte Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților
Vasile-Florin STAMATIAN – Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților
Emanuel-Dumitru UNGUREANU – Vicepreședinte Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților
Cristian VLĂDESCU - Director General Școala Națională de Sănătate Publică și Management Sanitar
Dan ZAHARESCU - Director Executiv ARPIM
Radu GĂNESCU – Președinte COPAC
Gheorghe TACHE - Președinte Asociația Transplantaților din România
Gabriela SAULEA - Coordonator de programe medicale în cadrul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România
Context
În 1993, a fost introdusă prima taxă pentru finanțarea Sănătății. Două procente din veniturile salariale erau colectate într-un fond utilizat pentru compensarea medicamentelor. După decenii în care piața farma fusese închisă, iar românii lipsiți de medicamente esențiale, statul recunoștea dreptul cetățenilor la tratamente eficiente și căuta mijloace financiare pentru a le face accesibile.
Creșterea speranței de viață, îmbunătățirea performanțelor sistemului sanitar, calitatea mai bună a vieții românilor nu puteau fi obținute fără investiții care să acopere necesarul de medicamente. Din păcate, în ciuda eforturilor pe care le face societatea și, în egală măsură, industria farma, România nu a reușit să recupereze decalajul față de țările din Vestul și centrul Europei. Alocarea de resurse a crescut într-un ritm mai lent decât nevoile sistemului sanitar și progresul științific, iar pacienții sunt împiedicați, în multe cazuri, să ajungă la terapiile salvatoare de vieți pentru care nu găsesc soluții financiare personale.
Teme dezbatere
Pe de altă parte, mecanismele prin care statul a încercat să intervină în domeniu și-au dovedit limitele, ba chiar au determinat o restrângere a accesului pacienților la medicamente. Reformarea politicii de prețuri și a sistemului de taxare sunt vizate, astăzi, de factorul politic, experți, industrie, reprezentanți ai pacienților și ai profesiei medicale.
Care sunt pozițiile acestora, ce soluții pot fi identificate, cum și în ce interval de timp va ajunge sistemul sanitar românesc să atingă standardele europene, pe de o parte și cum va fi asigurată finanțarea domeniului, pe de alta? Cum este realizată informarea și educarea publicului pentru a înțelege și susține măsurile luate în Sănătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News