Criză în Kosovo. Emmanuel Macron: Există o responsabilitate a autorităţilor kosovare în situaţia actuală
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Preşedintele francez  Emmanuel Macron denunţă 'responsabilitatea autorităţilor kosovare'.

În urma violenţelor ce au avut loc recent,  soldate cu 30 de victime din cadrul Forţei internaţionale de pace KFOR, Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a denunțat responsabilitatea autorităţilor kosovare, informează AFP.

„Foarte clar, există o responsabilitate a autorităţilor kosovare în situaţia actuală şi o nerespectare a unui acord care era totuşi important şi care a fost parafat doar acum câteva săptămâni", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Bratislava.

În timpul conflictului cu manifestanţii sârbi, ce a avut loc luni, au fost răniți 11 soldați italieni şi 19 ungari din Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR). Sârbii cereau ca primarii de etnie albaneză să plece, iar în cadrul acestor demonstrații, zeci de demonstranți au fost răniți.

Foarte mulți membri ai comunității sârbe refuză să recunoască autoritatea Priștinei, rămânând fideli Belgradului. În luna aprilie a acestui an au avut loc alegeri municipale care au fost boicotate de sârbi, prin urmare au fost aleși primari persoane de etnie albaneză.

„Noi le-am transmis foarte clar autorităţilor kosovare că era o eroare să se procedeze la aceste alegeri", a spus Macron. 

În trecut, în urma unor negocieri în care au fost implicați cancelarul german Olaf Scholz, Josep Borrell, Emmanuel Macron și negociatori cehi, s-a încheiat un acord despre care președintele francez susține că nu a fost respectat de către autorităţile kosovare.

Forţele kosovare au folosit gaze lacrimogene și au reușit inițial să respingă manifestanţii sârbi, luni, la Zvecan. KFOR a intervenit și a încercat le separe, însă manifestanții nu au renunțat și i-au atacat cu pietre și sticle incendiare, potrivit Agerpres.

VEZI ȘI: Trupele KFOR NATO, atacate în nordul Kosovo. Purtătorul de cuvânt al NATO: Violenţele trebuie să înceteze 

Potrivit purtătorului de cuvânt al NATO, atacul a fost neprovocat, iar mai mulţi membri ai KFOR au fost răniţi. 

"NATO condamnă puternic atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo, care au dus la rănirea mai multor membri ai trupelor. Astfel de atacuri sunt complet de neacceptat. Violenţele trebuie să înceteze imediat. ...Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel