Data publicării:

Criza din Ucraina: Câți bani pleacă din Rusia spre Marea Britanie

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Criza din Ucraina: Câți bani pleacă din Rusia spre Marea Britanie / foto Samuel Wölfl, pexels
Criza din Ucraina: Câți bani pleacă din Rusia spre Marea Britanie / foto Samuel Wölfl, pexels

Multe persoane și companii bogate din Rusia și din întreaga lume investesc în mod legitim pe piețele financiare și imobiliare din Regatul Unit.

Câți bani din Marea Britanie provin din Rusia?

Dar organizația anticorupție Transparency International a identificat proprietăți cumpărate în Regatul Unit cu ceea ce consideră a fi "averi suspecte", mai exact cu peste 5 miliarde de lire sterline, din care o cincime provin din Rusia.

Un raport al Ministerului de Interne afirmă că în Regatul Unit s-a înregistrat "un volum semnificativ de finanțare ilicită din Rusia sau legată de Rusia", care este cheltuită pe proprietăți de lux, mașini și taxe școlare, iar uneori sub formă de donații către instituții culturale, ceea ce permite persoanelor fizice să își "spele reputația".

În ceea ce privește proprietatea, care poate fi deținută prin intermediul unor societăți și nu pe numele unor persoane fizice, informațiile nu sunt întotdeauna ușor de obținut.

VEZI ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău dacă ești vaccinat și faci Covid-19, comparativ cu un om nevaccinat

Conform bazei de date Overseas Company Ownership pentru Anglia și Țara Galilor, doar patru din cele 94.000 de proprietăți în care proprietarul legal înregistrat este o companie de peste mări sunt listate ca fiind deținute de companii rusești.

Dar este posibil ca mult mai multe proprietăți achiziționate să fie în cele din urmă deținute de persoane fizice rusești, folosind companii cu sediul în străinătate în locuri precum Insulele Virgine Britanice (BVI).

Pandora Papers

Amploarea utilizării acestor companii a fost dezvăluită de aproape 12 milioane de documente, cunoscută sub numele de Pandora Papers, în octombrie 2021.

Acesta a expus averi ascunse, evaziune fiscală și, în unele cazuri, spălare de bani de către unii dintre cei mai bogați și puternici oameni din lume.

Cercetătorii au identificat peste 700 de companii offshore care dețineau proprietăți în Marea Britanie și au descoperit că 5% dintre acestea erau deținute de cetățeni ruși.

Un exemplu a fost Alexei Chepa, un politician și om de afaceri rus, care a folosit o companie din Insulele Virgine Britanice pentru a cumpăra o vilă cu 10 dormitoare în Holland Park în 2011 - aceasta a fost vândută anul trecut pentru 25 de milioane de lire sterline. Reprezentanții săi au declarat că achiziția "ar fi urmat absolut toate procesele adecvate, așa cum au fost sfătuite la momentul respectiv".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel