Data publicării:

Criza din energie, departe de final. Vorbim de inovare, dar nici măcar nu ne uităm la ea, spune Laurian Lungu

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Pok Rie)
Sursă foto: Pexels (Pok Rie)

În viitorul apropiat prețul energiei nu va suferi modificări sau ameliorări spre valori mai scăzute.

Preţul energiei va rămâne ridicat câţiva ani de acum înainte, apoi va urma un trend descrescător, în urma investiţiilor care se vor face, a afirmat, miercuri, macroeconomistul Laurian Lungu, în cadrul evenimentului "Politici Europene şi Business în Noua Economie", organizat de EM360 şi România Durabilă.

"Imaginea pe care o au unii birocraţi despre unde ar trebui să se îndrepte economia contrastează cu realitatea. În Europa au apărut acum aspecte legate de costul de viaţă, care au mai fost prin anii 70-80, şi aceste tipuri de constrângeri care vor forţa aplicarea unor politici în anii care vor urma. Practic creşterea costului de viaţă este un şoc foarte mare, fie că vorbim de creşterea preţurilor la alimente sau energie", a spus Lungu.

UE a tratat acest tip de şoc ca fiind temporar, susţine el.

"Probabil vom vedea în câţiva ani că preţurile la energie vor scădea, în urma investiţiilor care se vor face, dar cel puţin o perioadă mare, vorbim de câţiva ani, preţurile vor fi ridicate, ceea ce va afecta costul de viaţă", a completat specialistul în macroeconomie.

Angajații cer salarii mai mari

Pe de altă parte, oamenii, în această situaţie, vor salarii mai mari şi de aici această spirală, care va genera un boom inflaţionist, scrie Agerpres. 

"Vedem ţări, precum Germania, care şi-au reactivat producţia de energie pe cărbune. Noi mergem acum din inerţie, dar avem nevoie de un leadership puternic care să înţeleagă constrângerile pe termen scurt şi pe termen lung", a mai spus el.

La rândul său, Gabriel Vlăduţ, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a afirmat în cadrul aceluiaşi eveniment că, din păcate, ţara noastră rămâne la coada celor mai multe clasamente europene.

"Tare mi-e teamă, văzând cum arată PNRR şi ce se face în programele operaţionale, că vom fi departe de a atrage fondurile alocate României şi mai ales că fondurile acestea vor lucra în favoarea dezvoltării şi sustenabilităţii în România", a declarat reprezentantul IMM-urilor.

România nu este în media UE privind inovarea

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte inovarea, nu suntem nici măcar la media UE.

"Noi declarăm că inovarea este importantă pentru ţară, dar nici măcar nu ne uităm la ea. Cu părere de rău, nu am văzut o strategie de formare până acum în România, unde mediu de afaceri este beficiarul acestei formări", a arătat Vlăduţ.

EM360 Group şi România Durabilă au organizat miercuri evenimentul online "Politici Europene şi Business în Noua Economie". Noua Economie este un demers iniţiat de EM360 şi România Durabilă care susţine un dialog permanent între Executiv şi mediul de afaceri. Printre partenerii media se află şi Agerpres. 

Şeful Agenţiei pentru Energie: Europa să se pregătească pentru o oprire totală a gazelor

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat Europa să se pregătească imediat pentru întreruperea completă a exporturilor de gaze ruseşti în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea şi a menţine deschise centralele nucleare vechi, scrie Financial Times.

Fatih Birol, şeful AIE, a declarat că decizia din ultima săptămână a Rusiei de a reduce livrările de gaz către ţările europene ar putea fi un precursor al unor noi reduceri, deoarece Moscova încearcă să câştige „un avantaj cheie” în contextul războiului cu Ucraina.

„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este oprit complet”, a spus Birol pentru Financial Times.

„Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înţelegem mai bine intenţiile Rusiei”, a spus el. „Cred că reducerile sunt orientate spre evitarea umplerii depozitelor din Europa şi creşterea influenţei Rusiei în lunile de iarnă.”

AIE, care este finanţată în principal de membri ai OCDE, a fost anul trecut unul dintre primele organisme oficiale care a acuzat în mod public Rusia că a manipulat livrările de gaz către Europa în contextul invaziei Ucrainei. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel