Data publicării:

Criză de locuri de muncă pe litoral. Patronii trec în prima linie și servesc cot la cot cu angajații

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Pexels / Criză de locuri de muncă pe litoral
Pexels / Criză de locuri de muncă pe litoral

Angajații HoReCa de pe litoral încep să devină o raritate, majoritatea orientându-se spre alte domenii de activitate. 

Nu este un fapt nou, însă anul acesta criza de personal în domeniul hotelier a fost accentuată de pandemia de coronavirus. O mare parte a celor care au activat în domeniul HoReCa au plecat în străinătate sau au ales un alt domeniu în care să muncească. Situația cea mai dificilă este pe litoralul românesc, unde patronii nu găsesc personal pentru servire sau pentru prepararea mâncării.

„Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT, pentru Digi24

Situația a fost influențată de mai mulți factori, precum pandemia, nesiguranța locurilor de muncă, dar și lipsa unor școli sau a unor centre specializate unde angajații HoReCa să poată fi instruiți. De aceea, mulți dintre cei care până înainte de pandemie au muncit în domeniul hotelier și al alimentației publice au preferat să ia calea străinătății ori s-au reprofilat. Bărhălescu spune că rapoartele arată faptul că foștii angajați HoReCa s-au dus spre domeniul vânzărilor, al construcțiilor sau spre activități de secretariat. 

Angajați din țări asiatice

„E o mare pierdere, suntem forțați să căutăm oameni care să fie dispuși să învețe, dar garanția că vor rămâne este foarte mică”, a adăugat Bărhălescu. 

În lipsa forței de muncă autohtone, patronii preferă să se orienteze spre muncitorii veniți din țări îndepărtate precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam. Cetățenii unor astfel de țări care ajung să muncească pe litoral sunt de regulă încadrați pe posturi de electricieni, grădinari sau cameriste. salariile încep de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și ajung și la 6.000 de lei pentru bucătari. 

Prețuri prea mari pe litoral chiar și pentru un ministru

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui,  susține că prețurile de pe litoralul românesc sunt prea mari, de pildă închirierea unui șezlong, și că nu a fost niciodată la Mamaia, ci doar în Vama Veche. Năsui a recunoscut că prețurile sunt prea mari.

„Nu mă duc la Mamaia, dar cred că este în jur de 50 de lei.", a răspuns Năsui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel