Data actualizării:
Data publicării:

Criza de la granița Europei. Sondaj IRES despre imigranți

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

La ultimul sondaj IRES au răspuns 1482 de persoane. A fost realizat în perioada 28-31 august. Sondajul a tratat o problemă acută de la "ușile" Europei, cea a imigranților. 

83% din români au auzit de criza imigraților. 17% nu au auzit. Despre motivele pentru care imigranții pleacă din țara de origine, cei mai mulți- 55%- răspund că războiul, 46% consideră că sărăcia împinge imigranții spre Europa. Printre motivele crizei imigranților, românii mai văd posibile motive: lipsa locurilor de muncă, nesiguranța, frica, o viață mai bună. 19% văd alte motive decât cele menționate, printre care se numără: condițiile grele de trai, starea economică, conflicte interne, motive religioase, ISIS, corupția, instabilitatea. 

Cât despre vinovații pentru criza imigranților, românii identifică: Guvernele din țara de origine (67%), ISIS (54%), SUA (35%), UE (29%), Rusia (28%), Israel (24%). 

Germania, Franța și România consideră cetățenii români că vor fi cele mai afectate țări de criza imigranților. 

Riscul ca România să fie expusă unei invazii este văzut ca fiind "foarte mare" de 12% din români, "mare" de 29% din români, "mic" de 42%, "foarte mic" de 15%. Cât despre pregătirea țării noastre în fața crizei imigranților, doar 4% o văd foarte bine pregătită, în vreme ce 38% o văd slab pregătită și 35% foarte slab pregătită. 

Pe lângă aceste date, românii văd un risc crescut al unui atac terorist odată cu venirea imigranților. 50% sunt în acord total cu această ipoteză și 22% sunt în acord parțial. 37% sunt în acord total cu ideea că imigranți trebuie lăsați să-și aleagă țara de origine și 26% sunt în dezacord total. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel