Criză Catalonia: Funcţionarii publici, prima majorare salarială
Sindicatele spaniole au anunţat vineri că au ajuns la un acord cu Guvernul de la Madrid pentru o majorare a salariilor funcţionarii publici, prima de după 2009, în condiţiile în care criza a provocat o cură de austeritate draconică în Spania, transmite AFP.
Acordul prevede o majorare salarială cuprinsă între 6,1 şi 8,8% pe trei ani, în funcţie de ritmul de creştere înregistrat de economia spaniolă în această perioadă, se arată într-un comunicat publicat de sindicatul CCOO, unul din cele mai mari din Spania.
În anul 2017, Guvernul spaniol a propus o majorare unilaterală cu 1% a salariilor funcţionarilor, respinsă ca insuficientă de sindicate.
'Este prima creştere de după 2009. Vom merge spre o majorare care presupune recuperarea puterii de cumpărare pierdută în funcţia publică' a explicat secretarul general al CCOO, Antonio Cabrera. Acesta a subliniat că acesta nu este decât începutul recuperării deoarece funcţionarii au pierdut între 11 şi 23% din puterea lor de cumpărare în timpul crizei, cei mai afectaţi fiind cei din sectorul de sănătate.
Salariile funcţionarilor au fost îngheţate între 2010 şi 2015, în timp ce zeci de mii de posturi au fost eliminate în administraţia centrală, armată, justiţie şi sănătate.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2016, Spania avea 2,5 milioane funcţionari, faţă de 2,7 milioane la începutul lui 2010. Pe lângă funcţionari, guvernul conservator al lui Mariano Rajoy se confruntă şi cu critici din partea pensionarilor, care la finele lunii februarie au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea pentru majorarea modestă a pensiilor lor.
[citeswte si]
Salariul minim a fost majorat cu 8% în 2017, aceasta fiind cea mai puternică creştere din ultimii 30 de ani, şi cu 4% în 2018, obiectivul fiind ca în 2020 să ajungă la 992 de euro. Spania, a patra mare economie din zona euro, a înregistrat în 2017 o creştere a PIB de 3,1%, acesta fiind al treilea an consecutiv cu un avans al economiei de peste 3%. Însă Spania este vizată în continuare de procedura de deficit excesiv.
Autorităţile de la Madrid speră să pună capăt acestei proceduri în 2018, an în care a promis că îşi va reduce deficitul sub pragul de 3% din PIB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News