Data publicării:
Criza bananelor! Oamenii se tem că, din cauza războiului, nu le vor mai avea
Ecuador este cel mai mare exportator de banane din lume, iar sectorul a fost lovit în plin de războiul din Ucraina.
Din cauza sancțiunilor internaționale de transport pentru invazia sa în Ucraina, Rusia nu mai primește mărfurile de banane.
Acum, cei din Ecuador neavând unde să le trimită, recipientele cu fructele putrezite se adună nu departe de locul de unde au fost recoltate inițial.
„Una din cinci banane produse în Ecuador merge în Ucraina și Rusia”, a declarat Franklin Torres, președintele Federației de producători de banane FENABE din Ecuador, scrie Daily Sabah.„Acest război chiar ne-a afectat”, a mai declarat Torres.
Vânzările de banane către Rusia valorează 698 de milioane de dolari pe an pentru Ecuador, care de obicei trimite aproape 2 milioane de cutii de banane pe săptămână vecinilor din Europa de Est.
Conflictul a pus frâna producției în El Triunfo, aproape de Guayaquil, locul principalului port al Ecuadorului.
„Producătorii de banane sunt disperați, nu am procesat nicio cutie de trei săptămâni”, a spus Mireya Carrera, 62 de ani, proprietara plantației de banane Thalia.
Criza prețurilor. „Este o insultă la adresa oricărui tip de afacere”
5,50 dolari costă pentru a produce o cutie de banane și, deși prețul intern de vânzare este de 6,25 dolari, „în acest moment primim mai puțin de 2 dolari pentru fiecare cutie de banane, primim chiar 1 dolar sau 1,20 dolari”, a mai spus Torres.
„Într-adevăr este o insultă la adresa oricărui tip de afacere. Ceea ce primim este rușinos și nici măcar nu merită să le alegem”.
El a spus că industria a pierdut „mai mult de 10 milioane de dolari în trei săptămâni”.
Industria bananelor generează 50.000 de locuri de muncă directe și 250.000 indirecte în Ecuador. Războiul a costat deja pierderea a aproximativ 6.000 de locuri de muncă permanente, potrivit ACORBANEC.
Producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern la începutul lunii martie 2022
Amintim faptul că producătorii de banane din sud-vestul Ecuadorului au cerut sprijin de la Guvern pentru criza din acest sector, determinată de un iminent colaps al vânzărilor în Rusia şi Ucraina, destinaţii pentru 25% din totalul exporturilor de fructe ale ţării, relatează agenţia EFE.
Comitetul Micilor Producători de Banane din provincia El Oro a solicitat ajutor de la Guvern "în contextul gravelor efecte şi al impactului social în sector" ale războiului din Ucraina.
Potrivit patronatului, la începutul lunii martie s-au pierdut circa 25.000 de locuri de muncă în sectorul producţiei de banane, o situaţie "devastatoare" pentru familiile legate de această industrie şi gravă pentru economia Ecuadorului, considerat unul dintre cei mai mari exportatori de banane din lume.
De aceea, Comitetul a făcut o solicitare Guvernului pentru a stabili împreună "acţiuni efective şi urgente pe termen scurt pentru a preveni şi a face faţă acestei crize iminente".
Problemele de lichiditate şi, în special, scumpirea inputurilor agricole, ce provin în principal din Rusia, se adaugă suspendării exporturilor, a semnalat Lianne Zoeteweij, reprezentantă a Asociaţiei producătorilor din zona El Guabo. "În prezent avem multe complicaţii ca şi sector de producţie, în special micii producători, care primesc o valoare minimă pentru fructe şi, cu toate acestea, trebuie să plătim taxe foarte mari", a spus ea.
Zoeteweij, o femeie de afaceri de origine olandeză stabilită în Ecuador de peste 17 ani, a declarat pentru EFE că aproape 25% din totalul exporturilor de banane ale ţării merg spre Rusia.
95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador
În plus, ea a menţionat că 95% din fructele pe care le cumpără Rusia provin din Ecuador, de aceea impactul este direct, spre deosebire de cazul altor producători americani, precum Columbia şi Costa Rica, care au o prezenţă limitată pe această piaţă.
Patronatul a subliniat că cel puţin 765.000 de cutii cu banane sunt în risc de a nu fi exportate săptămâna aceasta deoarece cumpărătorii din Rusia nu le pot cumpără din cauza deprecierii rublei.
Dacă asta se va întâmpla, creşte riscul de faliment al micilor producători din ţară, a adăugat experta, subliniind că efectul se va resimţi pe tot lanţul, mai ales că un volum important din inputurile pe care le utilizează sectorul provine din Rusia.
Rusia este principalul furnizor de îngrăşăminte, cu o cotă de 38% din piaţa mondială, şi, din cauza conflictului, o serie de transportatori au suspendat cursele şi unele porturi şi-au închis porţile din motive de securitate, a punctat ea.
În opinia lui Jose Molina, de la Cooperativa Oro Verde, sectorul bananelor are nevoie de credite pe termen lung de la banca publică, "ţinând cont de faptul că se anunţă o situaţie foarte critică", deoarece preţurile îngrăşămintelor au crescut "cu peste 100%"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News