Data actualizării:
Data publicării:

Criză alimentară în țările subdezvoltate. UE alocă 600 de milioane de euro pentru Caraibe, Africa și Pacific

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Marko Drazcik)
Sursă foto: Pexels (Marko Drazcik)

Uniunea Europeană (UE) a anunţat marţi că doreşte să mobilizeze 600 de milioane de euro suplimentari pentru a ajuta ţările din Africa, Caraibe şi Oceanul Pacific să depăşească criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, informează AFP.

Presaţi de ţările africane, cei 27 de membri ai UE au promis luni că vor aloca un miliard de euro, fără a oferi detalii, pentru lupta împotriva riscurilor foametei în Africa, legate de blocarea exporturilor de cereale ucrainene de care continentul african este foarte dependent.

Comisia Europeană propune în acest cadru să scoată 600 de milioane de euro din rezervele Fondului European de Dezvoltare pentru toate ţările din ACP (Africa-Caraibe-Pacific), proiect ce mai trebuie validat de statele membre ale UE.

150 de milioane vor fi distribuite în numerar

Pachetul va fi format din 150 de milioane de euro pentru un ajutor umanitar imediat în numerar "de fiecare dată când va fi necesar", prin mecanismele de protecţie socială existente.

La aceasta se adaugă 350 de milioane de euro pentru a susţine pe termen mediu şi lung producţia agricolă în ţările beneficiare şi a le ajuta să-şi întărească sistemele de aprovizionare alimentară.

Nu în ultimul rând, 100 de milioane de euro vor fi alocate pentru susţinerea macroeconomică, prin injectare în "Fondul fiduciar pentru reducerea sărăciei şi creştere" al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Aceste 600 de milioane de euro se adaugă ajutorului umanitar deja mobilizat de UE pentru a susţine proiecte de agricultură durabilă, de acces la alimente şi la apă potabilă şi de întărire a unor mecanisme anti-sărăcie, dintre care "mai mult de două miliarde de euro în Africa Subsahariană", potrivit Comisiei Europene.

UE se va adresa miniștrilor africani de externe

Europenii se străduiesc să contracareze dezinformarea orchestrată, potrivit lor, de Moscova, care impută sancţiunilor occidentale responsabilitatea pentru creşterea explozivă a preţurilor la cereale şi blocarea recoltelor ucrainene.

Bruxellesul va trimite o scrisoare tuturor miniştrilor africani ai afacerilor externe, "pentru a le explica sancţiunile europene şi aria loc de acţiune", a anunţat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, amintind că sancţiunile UE "nu vizează nici exporturile de cereale, nici îngrăşămintele".

De asemenea, el a acuzat Rusia de comiterea unei "veritabile crime de război" prin blocarea exporturilor de cereale ucrainene, cu riscul de a agrava ameninţarea foametei în lume.

Zelenski spune că Africa este „ostatica” războiului Rusiei

Ofensiva Moscovei a blocat porturile Ucrainei la Marea Neagră, împiedicând exporturile de cereale ale țării să ajungă pe piețele globale.

„Africa este de fapt un ostatic. Este un ostatic al celor care au declanșat războiul împotriva statului nostru”, a spus Zelenski în timpul unui discurs către Uniunea Africană prin link video.

El a adăugat că Kievul este în prezent angajat în „negocieri complexe” pentru a-și elibera porturile de blocada Rusiei.

„Dar încă nu există progrese... De aceea criza alimentară globală va continua atâta timp cât va continua acest război colonial”, a spus Zelenski.

Preşedintele rus Vladimir Putin se teme de „scânteia democraţiei” care se răspândeşte în ţara sa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că acesta încearcă să divizeze Europa şi să revină la o lume dominată de sfere de influenţă, relatează Reuters. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel