Data publicării:

Criza „acută” a peştilor morţi s-a încheiat în Germania. Motivul apariției acesteia nu a fost identificat

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Autorităţile din landul german Brandenburg, situat în nord-estul ţării, au raportat miercuri că situaţia pe fluviul Oder a intrat din nou în normalitate, transmite DPA.

"Criza acută s-a încheiat", a declarat ministrul regional al Mediului, Axel Vogel, în faţa Parlamentului landului Brandenburg. Nivelurile de oxigen şi de clorofilă sunt din nou în scădere şi se apropie de valorile normale, iar în ultimele zile nu au mai fost găsiţi peşti morţi, a adăugat el.

Micii crabi, care sunt folosiţi pentru a testa calitatea apei, nu au mai murit după astfel de teste, ceea ce indică faptul că ecosistemul fluvial este pe cale să se vindece.

Încă de la începutul lunii aprilie, numeroşi peşti au fost găsiţi morţi în apele fluviului Oder, care curge de-a lungul graniţei germano-poloneze.

Motivul mortalităţii ridicate a peştilor din Oder încă nu a fost stabilit cu precizie, existând mai mulţi factori care au contribuit probabil la această catastrofă ecologică, printre care sute de substanţe chimice găsite în analizele de apă, o concentraţie mai ridicată de sare în apă, nivelurile scăzute ale apei din cauza secetei, proliferările de alge şi temperaturile ridicate, notează Agerpres.

Poluarea industrială produsă pe râul Oder de-a lungul graniţei dintre Germania şi Polonia care a dus la moartea masivă a peştilor ar putea afecta viaţa marină chiar până în Mare Baltică, a avertizat ministrului Mediului dintr-un land german, informează DPA

La mijlocul lunii august, partea vestică a lagunei Szczecin ar putea fi de asemenea afectată, se mai spune în comunicat.

Ministrul a lansat un apel către rezidenţi să nu pescuiască în apele râului şi să nu utilizeze apa în alte scopuri.

Oamenii de ştiinţă încearcă de mai multe zile să determine cauza morţii unui număr mare de peşti după ce autoritatea poloneză din domeniul apei a precizat că 10 tone de peşti morţi au fost recuperate din râu de-a lungul graniţei.

Primarul oraşului din estul Germaniei Schwedt, Annekathrin Hoppe, a sus că moartea a mii de peşti este o catastrofă ecologică de proporţii fără precedent. Potrivit oficialilor Parcului Naţional Unteres Odertal aflat în regiune, efectele ar putea fi resimţite timp de mai mulţi ani, a declarat ea pentru postul de televiziune rbb.

Sute de lucrători de urgenţă echipaţi cu mănuşi şi bărci pneumatice au fost mobilizaţi pentru a recupera peştii în landul Brandenburg (est) sâmbătă dimineaţă.

Un purtător de cuvânt pentru districtul Märkisch-Oderland a spus că se aşteaptă ca cei 300 de muncitori să recupereze mai multe tone de peşte pe o lungime de 80 de kilometri.

Potrivit unui corespondent DPA în Lebus, un oraş situat pe malul Oder, un miros neplăcut s-a răspândit din cauza peştelui intrat în putrefacţie.

Totodată, poliţia poloneză a oferit sămbătă o recompensă de 210.000 de euro pentru a găsi autorul gravei poluări din râul Oder, informează AFP.

”Comandantul şef al poliţiei a fixat astăzi o recompensă de un milion de zloţi pentru a ajuta la descoperirea autorilor acestei catastrofe ecologice”, a declarat presei vice-ministrul pentru Interne, Maciej Wasik.

Guvernul naţionalist-populist polonez a fost vizat în ultimele zile de un val de critici, atât în Polonia, cât şi în Germania, pentru că nu a reacţionat mai rapid în faţa acestei catastrofe catalogată vineri drept ”dezastru ecologic” de ministrul german al Mediului, Steffi Lemke.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a recunoscut sâmbătă că i s-a adus la cunoştinţă situaţia abia pe ”9 sau 10 august”, deşi primele semne de poluare au fost înregistrate la sfârşitul lui iulie.

”Este evident că am aflat prea târziu. Serviciile de resort ar fi trebuit să mă informeze mai devreme”, a declarat el presei cu prilejul unei conferinţe de presă la Gorzow Wielkopolski (vest), centrul administrativ al regiunii pe unde curge Oder.

Sâmbătă, ministrul polonez al Climatului, Anna Moskwa, a precizat că analizele apei, atât poloneze, cât şi germane, au fost identice.

”Nu a fost identificat mercur. Analizele efectuate pe cele două părţi ale frontierei indică o saliniatate ridicată”, a precizat ea pentru presă, adăugând că alte analize sunt în curs de desfăşurare, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel