Cristoiu: Căderea Guvernului la moţiunea PSD are pentru PNL următoarele avantaje
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu
Ion Cristoiu merge pe ipoteza unui compartament responsabil al liderilor PNL, al lui Florin Cîţu şi al preşedintelui Klaus Iohannis şi afirmă că moţiunea de cenzură a PSD va fi adoptată de Parlament, iar Guvernul va pica.

VEZI ȘI: Cristoiu spune că PSD e primul în sondaje și are o previziune tare după ce Guvernul Cîțu a fost demis

„Marţi, 5 octombrie 2021, Guvernul Florin Cîţu va pica la Moţiunea de cenzură. E atît de sigur, încît trecerea Moţiunii de cenzură nu va fi o ştire. Va fi o ştire dacă nu trece şi Guvernul Florin Cîţu va rămîne la Palatul Victoria.

Acestor concluzii le-aş adăuga acum una mult mai importantă: Supravieţuirea Guvernului Cîţu ar fi nu numai o ştire. Ar fi un dezastru. Pentru toată lumea. Pentru ţară în primul rînd. Dar şi pentru PNL şi pentru Klaus Iohannis”, susține Ion Cristoiu.

În opinia lui Ion Cristoiu, căderea la moţiunea PSD are pentru PNL următoarele avantaje:

„1) Confirmă existenţa pe scena politică a două partide mari, cu adevărat importante PNL şi PSD.

2) Trecerea Moţiunii AUR-USRPLUS ar fi marcat pentru opinia publică victoria USRPLUS. PSD n-avea nici un interes să facă din AUR un partid în stare să prăbuşească Guverne. PNL n-avea interesul să umfle muşchii USRPLUS prin victoria asupra PNL.

3) Moţiunea AUR-USRPLUS cerea, prin textul din care AUR scosese orice referire la miniştrii USRPLUS, doar căderea lui Florin Cîţu. Deşi trecerea unei Moţiuni avea semnificaţia constituţională a Căderii întregului Guvern şi nu numai a premierului, USRPLUS ar fi impus imaginea că Moţiunea a dat jos doar premierul. Prin trecerea Moţiunii PSD, care atacă şi miniştrii USRPLUS, se creează premisele unei campanii PNL pe tema „USRPLUS şi-a dat jos propriul Guvern aşezîndu-se în trena Ciumei Roşii”. De vor fi negocieri, USRPLUS nu va mai avea aplombul din ziua cînd a depus Moţiunea. La o adică sprijinul dat Căderii Guvernului PNL de către USRPLUS poate fi un motiv pentru PNL să nu mai negocieze cu USRPLUS. Mai ales că liderii USRPLUS, inclusiv foştii miniştri, au denunţat nu numai pe Florin Cîţu, dar şi PNL şi pe Klaus Iohannis.

4) În eventualitatea unui Guvern minoritar, PSD îşi poate permite să-l sprijine în Parlament fără a pierde prea mult în ochii propriului electorat.”

„Presupunînd că Guvernul va supravieţui Moţiunii de cenzură, el va fi lipsit exact de ceea ce-i trebuie unui Guvern în perioada dificilă care urmează: un minim capital politic. E limpede, de asemenea, că după încheierea celor două Congrese, la nivel de administrare a ţării se simte nevoia unui nou început. Acest nou început înseamnă formarea unui nou Guvern, condus de altcineva decît Florin Cîţu. Prin nou Guvern nu se înţelege acelaşi Guvern, dar fără Florin Cîţu. Indiferent că USRPLUS va reveni sau nu la Guvernare, noul Guvern trebuia să aibă multe feţe noi, la unele ministere cu miniştri beneficiari de capital politic însemnat. S-ar cuveni să se schimbe şi structura Guvernului. Tot pentru a lăsa impresia de nou început. Acest nou început ar da Puterii de Dreapta (doar PNL-UDMR sau PNL-UDMR-USRPLUS) un răgaz de cîteva luni în ochii electoratului. Multe dintre dificultăţi vor fi suportate mai uşor de populaţie sub puterea iluziei c-a început o nouă Eră. Acest nou început presupune şi-o imagine de forţă, dată de Unitate. Aici intervine chestiunea alierii cu USRPLUS. Dacă USRPLUS nu renunţă la aroganţă, chiar din primele zile noul început va fi compromis de reluarea certurilor”, a mai precizat Ion Cristoiu pe blogul său.

VEZI ȘI: Rezultat moțiune de cenzură Guvern Cîțu. Număr voturi. Scenarii și calcule în ziua DECISIVĂ / LIVE TEXT / VIDEO

„Ipoteza contrară – adică supravieţuirea Guvernului Cîţu – nu vreau s-o iau în considerare. Atît de proastă e pentru ţară”, a mai precizat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel