Cristina Țopescu, mesaj dureros: Ar trebui să ieșim în stradă, nu?
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Cristina Țopescu
Cristina Țopescu
Cristina Țopescu vorbește despre un subiect dureros de care puțini jurnaliști se mai preocupă în zilele noastre. 

Este vorba despre copiii abandonați, ceea ce numim copiii instituționalizați care trăiesc un iad nu doar atâta timp cât sunt în sistem, cât și atunci când scapă din mrejele sale.

Sâmbătă seară, începând cu ora 23:00, la Antena 3, veți putea urmări la "Dincolo de știri" o ediție amplă despre copiii părăsiți și dramele lor.

"Copiii abandonati traiesc un iad atat timp cat sunt in sistem, adica atat timp cat sunt ceea ce se cheama "copii institutionalizati". Cand ies din sistem urmeaza un alt iad. Ajung pe strazi, se drogheaza, infunda puscariile sau chiar incearca sa-si ia viata. Unii si reusesc. Altii rateaza, dar nu renunta, gandul de a-si curma singuri viata nu-i paraseste, traiesc cu gandul la moarte ca la o eliberare. Cat de mult ii pasa sistemului, adica statului numit Romania de acesti copii, de acesti tineri, cat de mult ne pasa noua ?

Cati dintre dumneavoastra veti vrea sa vedeti emisiunea mea din seara asta (la Antena 3, la ora 23:00), cati nu veti vrea pentru ca v-ar putea face rau... Daca va veti uita, cat va va pune pe ganduri ce veti vedea? Dupa atatea campanii ale Antenei 1 si Antenei 3, dupa sfasietoarele reportaje de la "In premiera", ne uitam altfel la copiii strazii care stau prin canale, care trag din pungi cu aurolac... nu-i mai privim scarbiti, ne gandim de ce oare au ajuns asa acesti copii, le putem arunca macar o privire calda, sau le dam, daca nu bani, ca sa nu-si ia droguri sau alcool, le dam macar ceva de mancare?

Stiti de ce acesti copii trag cu nesat din pungile cu aurolac? Pentru ca efectul lor ii face sa nu mai simta nimic, sa intre intr-un fel de transa in care uita ca le e foame, ca nu stiu ce-i aia "acasa", ca nu au pe nimeni si ca nu sunt iubiti, ca sunt respinsi si huliti, vanati chiar de politie... Din toate aceste motive si din multe altele, copiii nimanui, copiii strazii beau, se drogheaza si-n felul asta nu mai simt nici frigul nici foamea, nu mai simt nici durerea sufletului lor si adorm... Mai trece o noapte astfel si a doua zi o iau de la capat, ratacesc, cersesc, fura uneori, fac orice ca sa supravietuiasca. Fac asta pentru ca n-au incotro.

[citeste si]

Intr-o tara care le refuza dreptul la o familie, la viata. Ceea ce se numeste ironic Protectia Copilului in Romania si institutiile ei ori sunt depasite de fenomen si se declara neputincioase, ori sunt populate de personaje care nu doar ca nu au vocatie pentru o astfel de profesie, dar nici macar nu par capabile de o minima compasiune. Unele sunt chiar niste brute! Cei care, desi in interiorul sistemului, incearca sa faca diferenta, se lovesc de o birocratie absurda, de limitarile unor norme sau legi, de nepasarea unui stat. Atat timp cat legile nu vor fi mai logice si mai umane, atat timp cat in sistem nu vor intra oameni dedicati, atat timp cat acestia nu vor fi platiti macar decent, genocidul copiilor orfani ai Romaniei nu se va opri.

Poate si pentru asta ar trebui sa iesim in strada, nu? Ce credeti? Sau stam si comentam doar pe Facebook, iar in strada iesim doar pentru noi, doar cand noi suntem afectati in vreun fel, in mod direct?", a scris Cristina Țopescu pe contul său de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel