Data actualizării:
Data publicării:

Cristian Preda protestează în București: N-avem bani pentru salarii, avem doar pentru safari / Drept la replică al Universității din București

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cristian Preda, candidat pentru funcția de rector al Universității din București, protestează în Piața 21 Decembrie 1989.  

Update:

Purtătorul de cuvânt al Universității din București (UB), Bogdan Oprea, a transmis următoarele precizări cu privire la articolul „Cristian Preda protestează în București: N-avem bani pentru salarii, avem doar pentru safari / foto” publicat miercuri, 16 noiembrie 2023:  

„(1) - Și în cazul candidaturii domnului prof. univ. dr. Cristian Preda, și a celorlalte persoane care și-au exprimat în mod public intenția de a candida la funcția de rector al Universității din București, este vorba despre candidaturi anunțate, depunerea oficială a acestora, potrivit Calendarului alegerilor pentru mandatul 2023 – 2027, se face în perioada 22 – 27 noiembrie 2023.

(2) - Programele candidaților anunțați au fost trimise către toată comunitatea Universității din București, cadre didactice, studenți, personal administrativ, prin buletine informative oficiale distribuite pe e-mail, la solicitarea candidaților, în datele de 10 octombrie 2023 și, respectiv, 27 octombrie 2023.

(3) - Cu privire la acuzațiile despre „recrutarea unor pensionari SRI pentru a administra UB”, trebuie menționat faptul că domnul Alexandru-Călin Bădărău, la care se face, probabil, referire, a participat la un concurs public la care s-au înscris 4 candidați și a fost desemnat câștigător de către Comisia de concurs. Menționăm că, anterior ocupării poziției de director general administrativ (DGA) al UB, domnul Alexandru-Călin Bădărău avea o experiență similară consistentă la o altă instituție de învățământ superior, dar și o experiență  de auditor intern. În legislația românească în vigoare nu există prevederi care să interzică unor persoane cu istoricul profesional al domnului Alexandru-Călin Bădărău ocuparea unei poziții de director general administrativ sau asemănătoare într-o instituție de învățământ superior, orice afirmație sau acțiune în acest sens constituindu-se în afara cadrului legal.“, se arată în dreptul la replică transmis de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității din București.

Știrea inițială:

Cristian Preda, decan al Facultății de Științe Politice și candidat pentru funcția de rector al Universității București, a protestat, astăzi, în Piața 21 Decembrie 1989 din Capitală cu o foaie A4 în mână pe care scrie „N-avem bani pentru salarii, avem doar pentru safari“.

„#AvemBaniPentruSafariNuPentruSalarii

30 de lei pe oră.

Cu atât e plătit cel mai adesea un profesor de la UB ca să țină un curs sau un seminar în afara normei sale de bază, ori ca să îndrume un doctorand.Ieri am aflat de la un colaborator extern al UB că a primit 120 de lei pentru un curs de 8 ore.

VEZI ȘI       -      Imagini virale cu Carmen Iohannis dansând alături de fetele din Africa / video

De ce?

Atâția bani alocă universităților în „România educată” Ciolacu, Deca și Iohannis.

Pentru safari în Kenya se găsesc, în schimb, mereu ceva mai mulți.

Azi, la 11, merg la fântânile de la Universitate, ca să protestez pentru felul cum arată lucrurile și-n UB, și-n afara ei“, a scris Cristian Preda pe Facebook.

Cristian Preda s-a arătat deranjat de turneul pe care președintele României îl are chiar în aceste zile în Africa, în condițiile în care învățământul universitar din România este slab finanțat după aproape 10 ani de mandat Klaus Iohannis.

Ulterior, decanul de la Științe Politice a precizat că a „discutat cu colegii de la Matematică. Subiectul principal a fost sub-finanțarea universităților. A picat bine, fiindcă tocmai ce protestasem la fântâna de la Universitate din același motiv. N-avem bani pentru salarii, Avem doar pentru safari!“

„Voi protesta pentru felul în care sunt gestionate alegerile din UB. Împiedicarea unei competiții libere prin cenzură și prin răstălmăcirea unei legiferări europene, recrutarea unor pensionari SRI pentru a administra UB, limitarea accesului facultăților la propriile resurse pentru a menține o birocrație incompetentă sunt doar câteva din motivele protestului”, a scris anterior Cristian Preda pe Facebook.

CITEȘTE ȘI       -       Iohannis, în safari. Chirieac: A vizita obiective turistice prin Zanzibar nu are de-a face cu opinia publică din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel