Data actualizării:
Data publicării:

Cristian Popescu Piedone a părăsit închisoarea: Primele declarații. Prefectura Capitalei anunță că ”are dreptul să-și reia mandatul” de primar al Sectorului 5 - UPDATE

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Cristian Popescu Piedone este liber, din decizia ÎCCJ. 

UPDATE: Cristian Popescu Piedone a părăsit închisoarea. El a fost îmbrățișat de fiul său, la eliberare. Este înconjurat de oameni care strigă ”libertate!”. 

”Cu siguranță, da. Dacă n-au făcut alegeri, scaunul e liber, trebuie să mă întorc” a spus Cristian Popescu Piedone, la eliberare, întrebat dacă se întoarce în funcția de primar al Sectorului 5. ”Până la Înalta Curte, n-am avut parte decât de culoare, comenzi, scheleți în dulap, dar iată, astăzi, justiția, prin ÎCCJ... există o speranță în România pentru dreptate” a spus edilul. ”Nu voi cere despăgubiri morale, pentru că voi câștiga, n-am nevoie. Voi fi repus în funcție, îmi voi duce sectorul până la capăt. A mă bate cu trecutul, îmi ard prezentul. Nu am nici vârsta necesară” a continuat el. A spus că-n închisoare s-a eliberat, nu s-a încarcerat. ”Condițiile din închisoare sunt cu bun simț, dacă ai bun simț. Am ieșit la muncă, am cosit, le-am făcut pe toate. Mi-am luat recompense, m-am dus la cursuri, dar ce cursuri n-am făcut” a spus el despre condițiile din închisoare. ”Am conștiința curată, nu aveam ce să previn. Eu m-am dus să-i măsor? Dacă bagi la tine în casă 100 de inși, vine primarul să te întrebe de ce ai luat foc în casă cu 100 de inși?”. Pentru colegii săi de la Primăria Sectorul 5, le-a transmis că știe că și-au bătut joc de bani și să plece liniștiți. 

----- 

UPDATE: Prefectura Capitalei anunță că, după achitare, Cristian Popescu Piedone are dreptul să-și reia mandatul de primar al Sectorului 5, fără vreo restricție legală. 

”Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casație și Justiție, în ce îl privește pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desființată condamnarea de la Curtea de Apel București, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să își reia mandatul, fără nicio restricție legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desființată, iar toate efectele condamnării sunt desființate retroactiv. Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă, executorie și opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opțiunea nerespectării ei”. 

----

El poate reveni în funcția de primar, în anumite condiții. Dacă era eliberat în maximum un an de la condamnare, Cristian Popescu Piedone putea reveni în funcția de primar al Sectorului 5 doar prin semnătura prefectului Capitalei. Din declarațiile lui Eugen Nicolicea pentru DCNews, un edil de sector poate reveni în funcție, în maximum un an de la condamnare, prin decizia prefectului Capitalei de anulare a suspendării din mandat. 

În acest caz, când s-a depășit un an de la condamnarea cu executare, procedura se complică un pic, în sensul în care primarul în cauză trebuie să atace ordinul de suspendare din mandat în instanță. Astfel, în acest caz, doar decizia instanței de anulare a suspendării din mandat îl poate repune pe Cristian Popescu Piedone în funcția de primar al Sectorului 5. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat soluția de condamnare a lui Cristian Popescu Piedone, printr-o decizie definitivă, achitându-l pentru abuz în serviciu. 

Amintim că el fusese condamnat în dosarul Colectiv, în data de 12 mai 2022, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pedeapsă scăzută la jumătate faţă de condamnarea de 8 ani şi 6 luni de închisoare decisă de Tribunalul Bucureşti. 

Vezi aici mai mult despre decizia de casare în cazul lui Cristian Popescu Piedone

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel