Data publicării:

Ameninţările ruseşti de atac nuclear nu sperie încă Occidentul. Cristian Diaconescu spune că "nu s-a depăşit o linie roşie până acum"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a vorbit despre războiul din Ucraina la Ce Se Întâmplă, emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu. 

Răzvan Dumitrescu a întrebat direct dacă s-a depăşit vreo linie roşie în războiul din Ucraina până acum. 

"Din câte ştiu, formal, între Pentagon şi Ministerul Apărării din Federaţia Rusă există o linie roşie de comunicare încă din martie 2022, la câteva săptămâni după ce a început ofensiva rusă în Ucraina. Practica este ceva mai îndelungată. În Siria au exersat acest tip de comunicare militară. Ţinem minte intervenţiile americane atunci când Bashar al Assad folosea arma chimică şi depăşea o linie roşie. Poziţionările în partea de vest a Siriei a forţelor ruse generau acest tip de discuţie prealabilă. Ruşii ştiau când americanii urmau să atace, pentru a nu disloca forţe în zonă. Pentru că altfel se intră în acel tip de spin care spune că evoluţia militară nu mai poate fi limitată de demersul politico-diplomatic. 

În Ucraina nu s-a depăşit o linie roşie până acum. Sigur, discutăm despre un război în care au murit sute de mii de oameni. În ceea ce priveşte însă aspectele precum atacul nuclear şi retorica agresivă despre acest lucru, sunt zone inclusiv satelitare britanice şi americane care verifică dacă tehnic e posibil. Că e vorba de scoaterea din silozuri, etc. Sunt nişte operaţiuni, nu e aşa simplu. Şi din câte ştiu eu, nu au existat elemente care să dea substanţă acestor ameninţări", a declarat Cristian Diaconescu. 

Youtube video image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, confirmă operaţiunea militară în Kursk 

 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pentru prima dată sâmbătă că forţele ucrainene luptă în regiunea rusă Kursk şi a afirmat că operaţiunea face parte din eforturile Kievului de a restabili justiţia după invazia Rusiei în 2022, relatează Reuters.

În discursul său video de noapte, preşedintele a spus că a discutat despre operaţiune cu comandantul şef ucrainean Oleksandr Syrskyi, fără a uita de luptele dificile cu care se confruntă trupele ucrainene pe frontul de est.

"Astăzi am primit mai multe rapoarte de la comandantul şef Syrskyi cu privire la liniile frontului şi acţiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului", a declarat el.

"Sunt recunoscător fiecărei unităţi a forţelor de apărare pentru că a asigurat acest lucru. Ucraina demonstrează că poate într-adevăr să restabilească justiţia şi să asigure presiunea necesară asupra agresorului", a menţionat, de asemenea, preşedintele ucrainean.

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, notează agenţiile internaţionale de presă.

Luptele în numeroase puncte din regiunea Kursk au continuat sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe detalii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel