Cristian Diaconescu, PMP: Situația de la granița UE cu Belarus, foarte gravă. Dictatorul de la Minsk nu vrea decât să le plătească o poliță
Cristian Diaconescu, președintele PMP, a declarat, luni seara la o emisiune TV că valul migrator de la granița Belarusului cu Polonia este creat artificial, instituțional, cel mai probabil în coordonare cu Moscova, pentru a pune presiune pe UE. Este parte a războiului hibrid și probabil situația va escalada, pentru că nu există soluții imediate.
„Situația de la granița UE cu Belarus este foarte gravă, pentru că se pare că va escalada, este o formă de război hibrid inacceptabil, după cum sublinia secretarul general al NATO. Situația în teren este destul de simplă: la Minsk au aterizat avioane din Orientul Mijlociu aducând cetățeni, refugiați, care vor să ajungă în Germania trecând prin Polonia. În mod evident, polonezii, lituanienii, letonii sunt extrem de îngrijorați”, a rezumat faptele fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, luni seara la Digi24.
„Practic, dictatorul de la Minsk nu vrea decât să le plătească o poliță, mai ales Poloniei și Lituaniei, pentru faptul că atunci când represaliile Minskului împotriva propriilor cetățeni care demonstrau pașnic împotriva autocratului Lukașenko erau în desfășurare, marea majoritate a acestora, reprimați violent, încercau să se adăpostească în Polonia sau Lituania. Vă amintiți că și după Jocurile Olimpice sportivii din Belarus se refugiau cu sprijinul polonezilor în orice alt stat, numai acasă nu voiau să se mai întoarcă. Și acum, Lukașenko încearcă să joace această carte a migrației”, a mai spus liderul PMP.
„Acești oameni, săracii, nu au nicio vină că sunt prinși la mijloc, dar aceasta este situația și problema poate escalada de la o oră la alta. Sunt în egală măsură refugiați din Belarus, care fug de acest regim represiv. Cineva cu imaginație de la Minsk s-a gândit că ar fi bine să-i amestece cu oameni veniți din Orientul Mijlociu creând un tip de presiune pe acest Occident care a introdus un sistem de sancțiuni - încă nu suficient de drastice, în opinia unora, în condițiile unei reprimări a drepturilor omului atât de brutală, așa cum s-a întâmplat în Belarus în ultima perioadă”, a arătat Cristian Diaconescu.
Bruxellesul cheamă statele membre ale UE să aprobe noi sancțiuni la adresa Minskului
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat luni statele membre ale UE să aprobe noi sancţiuni împotriva autorităţilor din Belarus, responsabile pentru un aflux de migranţi la frontiera Poloniei, relatează France Presse.
"Instrumentalizarea migranţilor în scopuri politice este inacceptabilă", a denunţat ea într-un comunicat. Pe lângă extinderea sancţiunilor împotriva Minskului, ea a spus că UE "va examina cum să sancţioneze companiile aeriene din ţări terţe" care aduc migranţii în Belarus.
"Nu vom ezita să adoptăm sancţiuni, dacă va fi necesar, împotriva companiilor şi ţărilor care fac jocul contrabandiştilor", a avertizat la jumătatea lunii octombrie şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.
"Migranţilor li se oferă vize, bilete de avion şi un aparat este pregătit pentru a-i transporta la Minsk de unde sunt duşi la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei", a explicat el. "Drumul din Irak a fost închis în această vară, dar alte rute au fost deschise", a deplâns Josep Borrell.
Vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas, se va duce "în următoarele zile în principalele ţări de origine şi de tranzit pentru a se asigura că ele acţionează pentru a preveni ca proprii cetăţeni să cadă în capcana întinsă de autorităţile belaruse", se arată în comunicat.
UE îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, care neagă, că a orchestrat un val de migranţi şi refugiaţi, în principal din Orientul Mijlociu, ca răzbunare pentru sancţiunile impuse de Bruxelles în urma represiunii brutale de către regimul său împotriva opoziţiei, aminteşte AFP.
Pentru a opri traversările ilegale de migranţi din Belarus, UE pregăteşte "sancţiuni economice mai puternice" împotriva Minskului. Primele sancţiuni economice adoptate la sfârşitul lunii iunie au lovit sectoarele cheie ale potasiului, petrolului şi tutunului.
Sancţiunile individuale ale UE împotriva oficialilor regimului belarus vizează în prezent 166 de persoane, inclusiv preşedintele Lukaşenko şi doi dintre fiii săi.
Printre altele, Polonia a anunţat luni închiderea punctului său de trecere a frontierei cu Belarus de la Kuznica, din cauza situaţiei din apropiere unde grupuri mari de migranţii au încercat să forţeze traversarea frontierei.
"Din cauza situaţiei de la graniţa poloneză cu Belarus, de mâine, adică 9/11 de la ora 7.00, traficul de frontieră la punctul de trecere rutieră a frontierei de la Kuznica va fi suspendat", a declarat poliţia de frontieră într-o postare pe Twitter, citată de Reuters și preluată de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News